Festival filmových dokumentů v Jihlavě vyhrál český snímek o pomoci v Zambii

'Pod sluncem tma'

Závěrečným galavečerem a vyhlášením výsledků skončil tuto sobotu v Jihlavě 15. ročník festivalu filmových dokumentů. Náš zpravodaj z jihlavské redakce Českého rozhlasu Dan Burda připravil poslední festivalovou reportáž:

Marek Hovorka,  foto: ČTK
"Dámy a pánové, vítejte na palubě!"

"Naposledy nastupujeme na loď jihlavského filmového festivalu. Jeho 15. ročník končí a loď se potápí. Příští rok ale určitě nastoupíme na loď novou. /potlesk/"

"Když jsem včera čekal ve frontě před jednou z projekcí, tak za mnou někdo řekl, že to je jak na rockovém koncertě. Že to není jak na filmovém festivalu. A podle mne to vystihlo tu energii, kterou s sebou jihlavský festival nese a kterou diváci do kin přinášejí. A z toho mám velkou radost."

To byla slova ředitele festivalu Marka Hovorky. Letos na něj s kolegy vybral 229 filmů. Z toho patnáct soutěžilo v sekci Česká radost. A právě na její výsledky jsme všichni netrpělivě čekali:

'Pod sluncem tma'
"Film Martina Marečka Pod sluncem tma... /potlesk/"

zaznělo sálem, nakonec dokonce třikrát. Ještě od zahraniční poroty a od zástupce diváků. A o čem to bylo? Film Martina Marečka Pod sluncem tma vtipně a zároveň naléhavě zpochybňuje rozvojovou pomoc v Zambii. Velké překvapení se ale zdá se nekonalo, když mluvíte s těmi, co filmu rozumí. Snímek Martina Marečka byl úchvatný už v době, kdy byl polotovarem, svěřil se sám ředitel festivalu:

"Já jsem dokonce konzultoval s Martinem Marečkem střih. Viděl jsem asi dvě verze před dokončením. A musím říct, že jsem věděl, že určitě jde o výjimečné dílo."

Martin Mareček,  foto: ČTK
A přitom byl film pořízený fotoaparátem! To se Mareček ostatním kolegům docela vysmál. Jak sám říká, nejde ale jen o peníze, které tím ušetřil. S fotoaparátem se v některých situacích natáčí lépe než s klasickou kamerou:

"Ten foťák je malinkej, nenápadnej, umožňuje splynutí s tím prostředím."

Snímek Pod sluncem tma uvidíte s dalšími čtyřmi českými dokumenty od 3. listopadu v českých kinech. Více na webu ceskaradost.cz.

Autor: Daniel Burda
klíčové slovo:
spustit audio