Jiřina Jirásková - odešla jedna z nejoblíbenějších českých hereček

Jiřina Jirásková, foto: ČTK

V pondělí ve věku 81 let zemřela jedna z nejvýznamnějších českých hereček Jiřina Jirásková. Připomeneme život dlouholeté členky Divadla na Vinohradech a představitelky řady filmových i televizních rolí. Na svou kolegyni také vzpomínají režiséři a herci pražských divadel:

Jiřina Jirásková,  foto: ČTK
"Musím se přiznat, že jsem měla jednoho kolegu, který už před takovými padesáti lety v různých situacích říkal, že svět se zbláznil. Já den ode dne mám tento pocit intenzivněji. Opravdu se svět zbláznil,"

uvedla Jiřina Jirásková v rozhovoru pro Český rozhlas. Sama přitom v životě zažila vzestupy i pády. Narodila se v roce 1931 a talent zdědila po tatínkovi, nadšeném ochotnickém divadelníkovi. Později ale přiznala, že ji k divadlu přivedlo to, že na klášterním gymnáziu v Kutné Hoře propadala z latiny:

"Když matka představená mému tatínkovi řekla, že pravděpodobně propadnu z latiny, tak se tatínek zděsil a řekl, co já si s tou holčičkou počnu? A matka představená řekla: víte, my jsme tady o Vánocích hráli pohádku, hrála prince a to jí šlo. A já jsem u toho zůstala. Já jsem si na tom trvala."

Vystudovala nejprve konzervatoř a pak i DAMU. Zde byli jejími profesory Ladislav Pešek, Karel Höger nebo Miloš Nedbal. V r. 1951 se stala členkou Divadla na Vinohradech:

"Já jsem to divadlo měla ráda. Od prvního okamžiku, kdy mi nabídl spolupráci s divadlem pan ředitel Frejka. Pamatuji, že strašnou legraci si se mnou užíval pan Marvan. Viděl takového vykuleného žabce a bylo pro něj opravdu svátkem si ze mne utahovat, trápit mne trošku. A vždycky to bylo úžasné!"

Zleva Iva Janžurová,  Jiřina Bohdalová a Jiřina Jirásková ve filmu 'Světáci',  foto: Česká televize
Jiřina Jirásková zůstala ve vinohradském divadle šest desetiletí a v letech 1990 až 2000 mu dokonce šéfovala. Ztvárnila tu 115 postav a mezi ty nejslavnější patří Strindbergova Královna Kristina nebo Shawova hra Caesar a Kleopatra.

Proslavila se ale i ve filmu. Její životní partner režisér Zdeněk Podskalský ji například v roce 1969 obsadil do snímku Světáci, kde excelovala s Jiřinou Bohdalovou, Ivou Janžurovou nebo Janem Libíčkem.

Kvůli tomu, že odsuzovala srpnovou okupaci, nesměla pak prakticky celá 70. léta na filmové plátno ani televizní obrazovku. Šanci dostala v r. 1983 ve filmu Karla Kachyni Sestřičky.

K jejím nejlepším rolím patří lékařka Venclovská ve filmu Fany, kde její retardovanou sestru brilantně sehrála Jiřina Bohdalová.

Poslední snímek, který Jiřina Jirásková natočila, je film Donšajni režiséra Jiřího Menzla, který bude mít premiéru v letošním roce. Vedle filmu hrála ale i v desítkách televizních rolí, například v seriálech Sňatky z rozumu, Život na zámku nebo Pojišťovna štěstí. K jejím životním rolím ale patří film Život na zámku, kde sehrála starou hraběnku, která až do konce života vzdoruje totalitnímu režimu.

A jak na Jiřinu Jiráskovou vzpomínají její kolegové?

Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu
"Jiřinka Jirásková byla velmi osobitá baba. Byl to člověk, který dokázal svému okolí natropit i spoustu nepříjemností. Ona byla suverénní, sebevědomá, zároveň ale uměla být neuvěřitelně kamarádská, přátelská, něžná a cituplná. Byl to prostě člověk, který měl veliký rozměr, a proto je její herectví tak báječné. Ona to všechno, to nejlepší i maléry lidských povah, měla v sobě,"

řekl režisér Jiří Adamec. Jiří Strach se s Jiřinou Jiráskovou vídal do posledních dnů jejího života:

"Bezprostředně se mi vybaví její typický humor, inteligentní, nesmírně ironický, plný nadhledu, a přitom vlastně laskavý."

Se Zlatou Adamovskou byly dlouholetými členkami vinohradské scény:

"Ona dokázala s tím svým ironickým humorem nakazit celé představení. Dokázala vytvořit úžasné dramatické role, a přitom to byla komediantka."

A na Jiřinu Jiráskovou vzpomínal i herec Martin Zahálka.

"Je to pro mne šok, i když vím, že byla poslední dobou dost nemocná. Pro mne to byla vynikající herečka, skvělá a noblesní dáma, která vás s odpuštěním jako jedna z mála uměla poslat někam, a přesto vám to bylo milé.Takže na ni budu vždycky vzpomínat a ať se jím tam nahoře daří co nejlíp."

Jiřina Jirásková dlouhá léta spolupracovala i s Českým rozhlasem:

"Už na škole, když jsem byla možná ve 3. ročníku, tedy v pátém semestru DAMU, jsme celý ročník spolupracovali velice často s rozhlasem a při různých četbách v mládežnické redakci. Tam vlastně začala moje opravdová herecká práce, protože všechno ostatní bylo jenom jako.V rozhlase to ale bylo doopravdy."

Jiřina Jirásková a Lukáš Příkazký ve studiu,  foto: Tomáš Vodňanský / Český rozhlas
Na její rozhlasové role zavzpomínal i šéfredaktor stanice Českého rozhlasu 3 - Vltava Lukáš Hurník:

"Paní Jirásková byla dáma, kterou jsme brali na ty, abych tak řekl, lahůdkové role. Máme ji tu třeba v Exupéryho Malém princi, ve Svěrákově původní hře Podzemnice olejná, v Rozmarném létu a tak dále..."

Jednou z posledních rozhlasových příležitostí byla pro Jiřinu Jiráskovou role v minutové hře Lukáše Příkazkého V přírodě.

V roce 1998 získala Jiřina Jirásková cenu Thálie za celoživotní dílo a o deset let později byla uvedena do Dvorany slávy televizní ankety TýTý. V říjnu 2006 jí prezident Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Poslední rozloučení s Jiřinou Jiráskovou proběhne tento pátek v Divadle na Vinohradech.