Jízdné v Praze od července výrazně podraží, rozhodli radní

Jízdné v pražské hromadné dopravě od července výrazně podraží. Základní přestupní jízdenka za 12 korun bude stát 20 Kč, cena nepřestupní jízdenky za osm korun se zvedne na 14 korun. Dětský lístek bude za deset korun a bude tak o čtyři Kč dražší. O úpravě jízdného rozhodli radní ve čtvrtek jednomyslně, řekl novinářům primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS). Za předplatní kupony lidé zaplatí zhruba o deset procent více nad jejich současnou cenu. Za roční kupon lidé zaplatí 4160 korun, tedy o 360 Kč více. Čtvrtletní kupon podraží ze současných 1150 na 1260 korun, měsíční ze 420 na 460 korun.

Zdražení by podle analytika Wood&Company Jana Slabého mělo cestující více motivovat k využívání předplatných kuponů. Naopak nárůstu individuální dopravy se vzhledem k vytíženosti silnic v hlavním městě neobává, stejně tak se nebojí zvýšeného podílu černých pasažérů. Slabý zároveň připomněl, že ceny hromadné dopravy v Praze stále patří k nejnižším v zemích EU. "Navíc poslední cenové úpravy byly prováděny v roce 2000, což se určitě nedá říct o nákladech," dodal.

Od července by si naopak měli polepšit důchodci. Na základě výměru o důchodu dostanou takzvaný seniorpas, řekl ČTK radní Radovan Šteiner (ODS). S ním budou mít podle něho nárok na zvýhodněné předplatní kupony, za jednotlivé jízdenky pak zaplatí polovinu jejich plné ceny. Seniorpas bude zahrnovat i volné, nebo zvýhodněné vstupy do zoo, botanické zahrady, městského muzea, galerie, muzea hromadné dopravy a některých divadel, uvedl radní.