‚Jsme s tebou Ukrajino‘. Desetitisíce lidí protestovaly na Václavském náměstí proti ruské agresi

Tisíce lidí se v neděli po poledni sešly v horní části Václavského náměstí v Praze na demonstraci na podporu Ukrajiny a proti ruské invazi na Ukrajinu. Akci pořádal Spolek Milion chvilek pro demokracii. Před demonstranty vystoupil premiér Petr Fiala (ODS), ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis nebo výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.  Píseň na podporu Ukrajině zazpíval Tomáš Klus. Zazpíval ji nejen česky, ale také v ukrajinštině.

Velvyslanec Perebyjnis ve svém vystoupení poděkoval vládě a českému národu za podporu, solidaritu a pomoc Ukrajině. Věří tomu, že jeho země v konfliktu s Ruskem zvítězí. „Ruský tyran zahájil útok na naši nezávislou zemi. Ale díky našim statečným vojákům a civilistům a celému ukrajinskému národu jsem přesvědčený, že Ukrajina zvítězí, jinak to být nemůže,“ uvedl velvyslanec. „Budeme bojovat, abychom ukázali, že Ukrajina je evropská země. Naše místo je v centru Evropy mezi demokratickými zeměmi. Věřím, že až zvítězíme, Ukrajina se stane členem NATO i Evropské unie a budeme spolu s vámi budovat demokratickou Evropu,“ prohlásil velvyslanec.

Petr Fiala ve svém vystoupení poděkoval přítomným za podporu svobodné, nezávislé Ukrajiny, za odpor vůči imperiálním choutkám Ruska, které podle něj ohrožují východní a střední Evropu. Uvedl, že je třeba zastavit ruského prezidenta Putina, a ocenil, že svět přijal tvrdé sankce vůči Rusku. Putin podle Fialy nerozumí ničemu jinému než síle, odhodlanosti a rozhodnosti.

Mnozí účastníci demonstrace měli na klopách modro-žluté stužky a také ukrajinské vlajky a podznáčky. Přinesli si transparenty s hesly Mír Ukrajině nebo nápisy označující ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince. Nápisy na transparentech byly v češtině, ukrajinštině i angličtině a lze na nich číst "Stop Putin", "Nět vojně", "Sláva Ukrajině" nebo "Jsme s tebou Ukrajino".

Ppodle policie se demonstrace na Václavském náměstí zúčastnilo zhruba 80 tisíc lidí. Policisté nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku.

Obdobná demonstrace se po poledni konala také v Brně, kde odpůrci ruské invaze na Ukrajinu zaplnili Dominikánské náměstí. Shromáždění svolala Ukrajinská iniciativa jižní Moravy a podle mluvčí městské části Brno-střed Kateřiny Dobešové na něj přišlo asi 5000 lidí.