K očkování v Česku se mohou registrovat cizinci a Češi bez pojištění

K očkování proti koronaviru se mohou od pátku 11. června v Česku registrovat lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění na území ČR nebo Evropské unie a dlouhodobě v Česku pobývají. Platí to i pro cizince žijící v České republice. Rezervační systém jim nabídne očkovací místa, kde bude zároveň i personál mluvící cizím jazykem. Lidé bez zdravotního pojištění budou očkováni látkou od firmy Pfizer/BioNTech. Vakcínu a její aplikaci si zaplatí sami, cena nepřesáhne 850 korun.

V každém kraji bude pro tuto skupinu obyvatel určeno minimálně jedno očkovací místo. V Praze jich bude šest, a to včetně velkokapacitního centra O2 Universum. Většina míst v regionech je připravena otevřít termíny pro očkování ihned, pražská centra je vypíšou v druhé polovině června. Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím Centrálního registračního systému.

Kolik nepojištěných cizinců v Česku či v Praze žije, není známo. Podle statistik ministerstva vnitra žilo na konci prvního čtvrtletí v Česku 656.300 cizinců, z nich 344.300 přechodně a ostatní trvale.