Kalousek by považoval za vhodné písemně stvrdit koaliční většinu

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek by považoval za vhodné, kdyby koaliční politici písemně stvrdili to, že mají v parlamentu většinu 101 hlasu. Vyplynulo to z jeho vyjádření pro ČTK po setkání s úřadujícím šéfem ČSSD Stanislavem Grossem. Kalousek naznačil, že se s Grossem shodli na tom, že by měla pokračovat dosavadní koalice. "Skutečnost, že existuje i faktická většina, bude vhodné stvrdit podpisy," řekl Kalousek. Nevyjádřil se k informaci serveru idnes.cz, podle kterého u Grosse uspěl s návrhem, aby poslanci tří stran koalice písemně slíbili loajalitu nové vládě.

Podrobnosti o páteční schůzce s Grossem nechtěl ale Kalousek sdělit. "Dali jsme si několik variant dalšího postupu, které budeme konzultovat se svými stranickými grémii," řekl. Nechtěl ale prozradit, o jaké varianty jde. O konkrétním personálním složení nové vlády podle Kalouska s Grossem nemluvili, protože to, jak řekl, není na pořadu dne. "Samozřejmě, že se toho dotkneme při těch hovorech. Není možné se toho nedotknout, ale nemá to charakter žádného jednání," řekl. "Domlouváme většinu, domlouváme programové priority," uvedl Kalousek.

Gross a Kalousek se setkali den poté, co Gross ukončil schůzky s oběma opozičními stranami. Z těchto jednání s opozicí ale žádné závěry nevzešly. ODS odmítla návrh ČSSD na větší zastoupení opozice v různých parlamentních a mimoparlamentních orgánech. ODS to označila za pokus o "opoziční smlouvu číslo dvě". ODS stále trvá na předčasných volbách. KSČM zase dala najevo, že obnovující se koalici ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU nepodpoří.