Kamionoví dopravci asi začnou mýtné platit nejdříve v roce 2007

Kamionoví dopravci začnou mýtné platit zřejmě nejdříve od roku 2007. Ministerstvo dopravy sice vládě předloží podklady pro zavedení systému tak, aby se mohlo mýtné v ČR vybírat již od ledna 2006, jde však jen o teoretický termín, řekl na tiskové konferenci ministr Milan Šimonovský. Systém by platil v případě, kdyby se například nikdo ve veřejných soutěžích neodvolal. To však není pravděpodobné, dodal. Realističtější je, že technologie bude instalována v roce 2006 a začne se testovat. Ostrý zpoplatněný provoz na prvních úsecích by pak začal od ledna 2007. Současně by dále platily na ostatních dálnicích známky. Pro kamiony by je navíc stát rozšířil také na vybrané silnice 1. třídy. Šlo by o úseky, kde by hrozilo, že kamiony budou zpoplatněné dálnice objíždět, vysvětlil ministr.

Nejdříve mají být zpoplatněny dálnice D1 z Prahy do Brna, D2 z Brna na Slovensko, D5 z Prahy do Německa a D8 z Prahy do Lovosic. Síť zpoplatněných silnic by se měla postupně rozšiřovat až na 2560 kilometrů. Mýtné by se tak platilo na všech dálnicích a vybraných silnicích první třídy.

V Německu, kde se začne mýtné vybírat od příštího roku, by nejvyšší sazba měla být v přepočtu asi 4,5 koruny za kilometr. V Rakousku nákladní vozy již mýtné platí. Nejvyšší sazba tam činí v přepočtu přibližně 8,7 koruny za kilometr. Fond dopravy, který spolu s MD připravoval variantu, kdy by mýtné vybíral soukromý subjekt, navrhl, aby se nejvyšší sazba blížila sedmi korunám.