Nové mýto v první pracovní den: Obavy z dlouhých kolon se nenaplnily

Foto: ČTK / Václav Šálek

Na českých dálnicích platí od neděle 1. prosince nový mýtný systém. Provozuje ho společnost CzechToll. Podle jejích dat zbývá zaregistrovat zhruba 140 tisíc vozů, převážně zahraničních kamionů. Společnost proto varovala před mnohakilometrovými kolonami na dálnicích u hranic. V pondělí, které bylo prvním pracovním dnem od spuštění systému, se ale tyto obavy nenaplnily.

Foto: ČTK / Petr Sznapka

Kolona na hraničním přechodu v Lanžhotu,  foto: ČTK / Václav Šálek
Dopravci měli před spuštěním nového systému deset týdnů na registraci a zajištění nové palubní jednotky. Registrace začala 22. září. Do nedělního večera bylo zaregistrováno zhruba 315 000 vozidel z očekávaných asi 458 000.

Z pondělního provozu tak měli obavu jak policisté, tak provozovatel systému. Podle něj ale byl provoz od rána plynulý, pouze na hraničním přechodu se Slovenskem, na dálnici D2 v Lanžhotu, byla ráno asi dvoukilometrová kolona kamionů.

Řidiči nákladních aut, ze zahraničí hlavně z Maďarska, Srbska nebo Bulharska, tam čekali, aby se mohli zaregistrovat a vyzvednout si palubní jednotky. Odbavování bylo ale rychlé. "Odbavujeme plynule. Dopravci zaregistrují vozidlo a řidič během pěti minut může pokračovat v cestě,"řekl mluvčí společnosti CzechTol Miroslav Beneš.

Foto: ČTK / Josef Vostárek
Nový mýtný systém začal platit 1. prosince na 2300 kilometrech dálnic a silnic. Před vjezdem do České republiky se musí všechna vozidla zaregistrovat do systému a mít nainstalované elektronické zařízení. Mýtné je vybíráno elektronicky prostřednictvím satelitní technologie.

Sazby mýtného jsou stejné už od roku 2015. Liší se podle toho, jak ekologický motor nákladní auta nebo autobusy mají, kolik má vozidlo náprav a také záleží na tom, jestli jede po dálnici nebo silnici první třídy. V pátek mezi patnáctou a dvacátou hodinou jsou pak sazby zvýšené, a to zhruba o třetinu. Například nejstarší kamiony můžou zaplatit na dálnici přes osm korun za kilometr, v páteční špičce téměř dvanáct. Naopak nejnovější nákladní auta, které splňují emisní normu Euro 6, platí na dálnici přes čtyři koruny za kilometr. U silnic první třídy je to pod dvě koruny.

Řidičům, kteří vyjedou na dálnice bez nových palubních jednotek, hrozí pokuta na místě 5 tisíc korun a ve správním řízení až sto tisíc korun.

Výběr nového mýta a jeho provozovatele provázely problémy. Tendr vyhrálo konsorcium konsorcium firem CzechToll a SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz systému. Neúspěšný Kapsch proti průběhu tendru protestoval a okolnosti mýtné smlouvy stále řeší antimonopolní úřad i soudy.

Mýto v Česku funguje od roku 2007 a stát od té doby na něm vybral kolem 108 miliard korun.