Každá země má právo bránit se, uvedl Svoboda v Izraeli

Každý stát má právo bránit své území a občany. Po schůzce se svým izraelským protějškem Silvanem Šalomem to v Jeruzalémě uvedl český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Šéf diplomacie se také vyslovil pro to, aby EU a NATO hrály větší roli v mírovém procesu na Blízkém východě. Uvedl rovněž, že ČR podporuje izraelský návrh zařadit libanonské militantní hnutí Hizballáh na seznam teroristických organizací, sestavený Evropskou unií. "Domníváme se, že mír a přežití svobodného a demokratického Izraele jsou nezbytné pro mír a přežití svobodné a demokratické Evropy," řekl Svoboda, který je v Izraeli od neděle na oficiální třídenní návštěvě. "Jsem zde proto, abych přinesl jasnou zprávu o tom, že EU je připravena k úzké spolupráci se státem Izrael... Jediné, čeho chceme dosáhnout, je mír." Větší roli na Blízkém východě bude v budoucnu hrát i NATO, která podle Svobody není jen vojenskou organizací, nýbrž i politickým uskupením.

Český ministr vystoupil také v zahraničním a bezpečnostním výboru jednokomorového izraelského parlamentu (Knesetu) a setkal se s premiérem Arielem Šaronem. Kromě toho má v plánu i jednání s prezidentem Mošem Kacavem a místopředsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu Ehudem Olmertem. Svoboda Šaronovi předal pozvání k návštěvě Prahy v roce 2005 a ocenil jeho plán na zrušení židovských osad v pásmu Gazy, což chce premiér učinit příští rok.

S ministrem zahraničí Šalomem se šéf české diplomacie shodl, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi dobré. "Jsme přirození partneři a spojenci ve válce s terorismem," uvedl Šalom na tiskové konferenci, která byla živě přenášena na internetu. Podle izraelského ministra by ČR mohla jeho zemi pomáhat s přibližováním k unii i NATO. Na dotaz, jestli se chce Izrael stát členem Severoatlantické aliance, Šalom uvedl, že je pro těsnou spolupráci s NATO i EU, ale že úvahy o možném členství jsou předčasné.