Lipavský: Mezi oběťmi v Izraeli Češi nejsou. Možnost evakuace průběžně vyhodnocujeme

Izrael od soboty čelí útokům palestinských ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás. Čeští politici vládních i opozičních stran útoky odsoudili a jednoznačně se postavili za Izrael. Teroristé z Pásma Gazy zabili od soboty přes sedm set Izraelců a dalších nejméně 150 lidí pravděpodobně různých národností unesli. Češi, kteří jsou aktuálně v Izraeli, by měli být podle ministerstva zahraničí v pořádku.

Jan Lipavský | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

„Ministerstvo zahraničí stále neregistruje žádné oběti mezi českými občany po útocích palestinských radikálů v Izraeli,“ řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) před odletem do Ománu na ministerské jednání EU a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu.

Informoval také, že klesl počet Čechů zaregistrovaných v cestovatelském systému Drozd - Dobrovolné registraci občanů České republiky. „V tuto chvíli klesl na 165. „Přikládáme to tomu a máme to potvrzené, že se občanům daří dostávat z Izraele pomocí komerčních letů,“ poznamenal šéf české diplomacie.

Česká velvyslankyně v Tel Avivu Veronika Kuchyňová Šmigolová novinářům řekla, že izraelské či turecké aerolinky nadále létají. „V tuhle chvíli doporučujeme občanům, kteří potřebují odletět, aby si hledali náhradní spoje, eventuálně může ambasáda pomoct,“ uvedla.

Letadlo izraelských aerolinií | Foto: b1-foto,  Pixabay,  Pixabay License

Repatriační lety ministerstvo podle Lipavského zatím neplánuje. „Průběžně to vyhodnocujeme, komunikujeme s konkrétními lidmi, ta možnost vždycky existuje, ale nechci to v tuto chvíli blíže konkretizovat,“ uvedl.

Mluvčí rezortu Daniel Drake před tím informoval, že české velvyslanectví v Tel Avivu oslovily do pondělního poledne s žádostí o pomoc s odjezdem domů jednotky Čechů. „Velvyslanectví eviduje 15 Čechů se zájmem o repatriaci. Jsme v kontaktu s partnery v Evropské unii, kteří nás informují o tom, zda vysílají nebo nevysílají  speciální  evakuační letouny. V případě, že bude místo, budeme se tam snažit zařadit i Čechy,“ řekl.

Hamás je společný nepřítel

Ministr Lipavský na brífinku také zdůraznil, že Česko považuje palestinské radikální hnutí Hamás za teroristickou organizaci a společného nepřítele. Řada členských států Evropské unie bude podle něj chtít otevřít debatu o financování programů EU v Palestině.

„Minimálně na projekty v Gaze se EU bude muset podívat,“ míní Lipavský. „Nicméně neházejme všechny projekty do jednoho pytle. Celá řada projektů na západním břehu humanitárního charakteru je kontrolovatelná. Víme, kam peníze jdou. Je potřeba mít i určitou míru obezřetnosti, ale téma určitě bude na stole,“ dodal.

Foto: Vláda České republiky

Šéf české diplomacie také připomněl, že mluvil se svým izraelským protějškem Eli Kohenem. „Budeme Izrael podporovat jak přímo, tak na mezinárodní úrovni. Myslím na izraelský lid, který má plné právo bránit se proti tomuto hanebnému útoku,“ uvedl Jan Lipavský.

Dění v Perském zálivu má podle Lipavského vliv i na celou řadu dalších témat, kterými se EU zabývá. Zmínil migrační trasy, destabilizující vliv Íránu či bezpečnost obchodních cest.