V Praze společně jednaly části české a izraelské vlády

Foto: ČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a sedm členů jeho vlády přicestovalo na návštěvu Prahy. Schůzky takového rozsahu nebývají časté. Na programu jsou mimo jiné konkrétní projekty spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu.

Benjamin Netanjahu,  foto: ČTK
Předseda izraelské vlády patří k velmi střeženým zahraničním politikům, o bezpečnostní opatření se v Praze stará na 500 policistů. Česko patří v EU k největším spojencům Izraele.

"Jednoznačně podporujeme právo státu Izrael na obranu proti teroristickým útokům,"

uvedl premiér Petr Nečas po schůzce se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem. Obě země sdílejí obavy z vývoje íránského jaderného programu. Řešení sporu mezi Izraelem a Palestinci je podle české vlády možné pouze přímým jednáním obou stran. Situace na Blízkém východě byla i tématem schůzky s prezidentem Václavem Klausem.

V Praze se uskutečnilo také první společné zasedání části české a izraelské vlády. Aby do Česka přicestoval premiér cizí země se sedmi ministry v delegaci, je neobvyklé.

Petr Nečas  (vlevo) a Petr Fiala,  foto: Vláda ČR
"Obě dvě naše ekonomiky staví na inovacích, tak je pro nás v tomto stát Izrael nesmírně perspektivním partnerem,"

soudí premiér Nečas. Už dnes spolupracují české a izraelské firmy na výzkumných projektech, které jsou využitelné v komerční sféře. Jak dodal ministr školství Petr Fiala, spolupráce by se měla rozšířit i na základní výzkum.

"Projekty budou zaměřeny na neurovědní oblast a oblast pokročilých výpočtů, tedy informatiku."

Benjamin Netanjahu  (vlevo) a Petr Nečas podepsali společné prohlášení o spolupráci obou zemí,  foto: ČTK
Ministr dopravy Pavel Dobeš se se svým izraelským protějškem svezl po Praze nejnovějším modelem tramvaje vyráběné v plzeňské Škodovce. Ministři pak podepsali prohlášení o spolupráci v dopravě, vědě a výzkumu, kultuře či místním rozvoji. Česko a Izrael by měly například sdílet informace o tom, jak vytvářet cenově dostupné bydlení. Za poslední rok dosáhl česko-izraelský obchodní obrat skoro miliardu dolarů, uvedl náměstek ministra zahraničí a někdejší velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider.

"Už asi tři roky funguje program Most. Obě vlády dávají peníze, které pak využívají soutěživým způsobem firmy na projekty průmyslového rozvoje nebo aplikovaného výzkumu. Není náhoda, že bezprostředně po návštěvě této velké delegace sem mají přijet čtyři izraelští nositelé Nobelovy ceny. Od Izraele se v té oblasti dá opravdu hodně naučit."

Ministři jednali také o konkrétních projektech realizovaných českými firmami v Izraeli a izraelskými v ČR.