Izraelští experti představili českým, jak zrychlit očkování: Pomohla by větší elektronizace

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Izrael naočkoval už skoro dva miliony lidí a do dvou měsíců chce mít naočkováno obyvatelstvo starší 16 let, v Česku podle středečního vyjádření premiéra Andreje Babiše dostalo vakcínu asi 73 tisíc lidí. Premiér i prezident se už dříve obrátili na izraelského prezidenta s žádostí o pomoc s organizací vakcinace. V úterý experi z Izraele představili těm českým své zkušenosti s očkováním. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ujistil, že až bude dost vakcíny, bude se v Česku očkovat až sto tisíc lidí denně. Zatím ale Česko očkuje méně než například Německo a Polsko. Zrychlení tempa je podle ministra podstatou nového metodického pokynu. Očkování pro veřejnost se má rozběhnout v polovině měsíce. Od 15. ledna se budou moci zaregistrovat k očkování lidé nad 80 let věku a zdravotníci, od února by se měl systém otevřít pro všechny ostatní dospělé.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

O možnostech rychlejšího očkování jednali prostřednictvím videokonference čeští experti s odborníky z Izraele. Ti jim přestavili systém 350 očkovacích center, velkokapacitní na stadionech nebo v obchodních centrech, ale také nemocniční nebo různá menší. Zapojeni jsou všichni lékaři včetně ambulantních, kteří očují v centrech.

"Hodně pomáhá i elektronizace, jsou o hodně dál než my," uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek s tím, že v Izraeli se přes internet řeší informovaný souhlas i zvaní na očkování. Ale také například využití rozmražených dávek vakcín, které na konci dne zůstanou nevyužité, protože lidé k vakcinaci do centra nedorazili.

Pomoci by mohly sociální sítě

Právě nevyužitými dávkami by se mohli nechat očkovat třeba zájemci mimo oficiální seznam prioritních skupin. Podle Romana Chlíbka se ten postup v Izraeli osvědčil. Izraelští odborníci podle něj doporučují o nevyužitých vakcínách lidi informovat například na sociálních sítích.

Roman Chlíbek,  foto: Jan Ptáček,  ČRo

"Než aby se ta vakcína znehodnotila, protože proexpiruje ten daný den, tak ji nabídnou prakticky komukoliv, kdo se o tom dozví," vysvětlil s tím, že by se tento postup mohl využít i při očkování v Česku. Rozhodnout o tom ale musí ministerstvo zdravotnictví a vláda.

Vakcinolog také upozornil, že v Izraeli je jiná i úloha ministerstva zdravotnictví, které tam má spíš koordinační roli. Na rozdíl od Česka jsou tam zapojené i zdravotní pojišťovny. Zřizují některá velká očkovací centra, ale především zvou své klienty, aby se nechali očkovat. I to chce Chlíbek českému ministerstvu zdravotnictví navrhovat.

Podle Chlíbka jsou ale lidé v Izraeli ukázněnější a více naklonění očkování. "Dají víc na vědu než na konspirační teorie," dodal.

Inspirace podpůrnými metodami léčby

Tomáš Petříček | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

O česko-izraelské spolupráci i v oblasti zdravotnictví jednal v úterý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) s izraelským velvyslancem v Česku Danielem Meronem. Po schůzce přiblížil, čím se Česko může v této zemi inspirovat.

"Například podpůrnými metodami léčby pacientů s covidem, které komplexně podporují imunitu včetně využívání léčebného konopí. Spolupracují na nich odborníci z celé řady oborů, jako je imunologie, neurologie, psychiatrie i psychologie či onkologie," přiblížil.

Ministr Petříček s velvyslancem jednal i o konkrétních česko-izraelských projektech v oblasti vědy, výzkumu a inovací.