Kdo vypadl ze hry o fotbalového mistra ČR?

V dnešní sportovní rubrice se s ou zastavíme především u fotbalových a hokejových výsledků z mezinárodních přípravných utkání a chybět nebude ani odpověď na otázku: kdo letos nebude fotbalovým mistrem ČR?

Českou hokejovou reprezentaci čeká MS, které se letos koná ve Stockholmu. Začínají se hrát přípravné zápasy a turnaje, ale také se bilancuje. Králem domácích hokejových kluzišť byl v Brně vyhlášen zlínský útočník Petr Čajánek, který získal hned tři nejvyšší ocenění: vyhrál hlasování fanoušků o Hokejovou jedničku, žurnalistů o Nejužitečnějšího hráče a dokonce i nejprestižnější cenu Boži Modrého o Největší osobnost ligy. V té hlasují hráči a mohou volit pouze soupeře. Čajánek tak třemi vítězstvími potvrdil svou dominanci v domácí extralize. Hokejistou sezony se stal brankář mistrovského teamu Sparty Petr Bříza, nejlepším obráncem jeho klubový kolega Jaroslav Nedvěd a nejlepším hráčem play off další Sparťan, útočník Michal Broš.

Do brněnské haly Rondo přijeli někteří hokejisté přímo z přípravného utkání se Slovenskem. Střetnutí bylo později označeno jako zápas bez obran, padlo v něm osm branek a divákům se otevřená hra velmi zamlouvala. Hlavnímu trenérovi Augustovi spíše než výsledek 4:4 vadila hra obrany. Ale přípravné zápasy jsou podle jeho slov od toho, aby poskytnuly trenérům o hráčích důležitý obrázek. Vzhledem k tomu, že nominace na MS bude oznámena v pondělí, reprezentanti - rozdělení do dvou částí - sehráli ještě další přípravné zápasy. Slabší skupina cestovala na Karjala Cup, jeden z turnajů Evropské hokejové ligy. Češi nejdříve ve Stockholmu podlehli domácím 4:2 a ani po přesunu do Helsinek se předváděné výkony příliš nezlepšily: výsledky 3:6 s Finskem a 1:4 s Ruskem hovoří za vše. Český výběr skončil podruhé za sebou na turnaji poslední a poslední místo mu připadlo i v konečné tabulce průběžně hrané turnajové ligy. Trenér Josef Augusta tentokrát již zklamání neskrýval: čekal alespoň jedno vítězství.

Největší hvězdou druhého výběru byl útočník Washingtonu Capitals Jaromír Jágr. Hned po úterním příletu za zámoří prohlásil:

"Tak, já jsem přijel dříve, abych si zvykl. Chci jít ještě tak na dva tréninky než začne soustředění, protože teď jsem dva dny nic nedělal, zvykl jsem si na to a začalo se mi to líbit. Musím se do toho znovu dostat, protože to nebude jednoduché. Nechci jet na MS jen do počtu, já chci jet, abych tomu mužstvu pomohl. Takže proto udělám momentálně všechno, když je na to čas a nastoupím co nejrychleji."

Kromě hráče s číslem 68, přijížděly do Prahy i další posily z kanadsko-americké ligy: útočník Jan Hrdina, brankář Milan Hnilička nebo obránci Klesla s Kaberlem. Výběr sestavený především z hráčů hrajících v zahraničí se v sobotu střetl v Norimberku se stále se zlepšujícími a nebezpečnými Němci. Po dobrém výkonu zvítězili Češi 4:2, když branky zaznamenali Procházka, Špaček, Patera a Ujčík. Dařilo se zejména ex-kladenské dvojici Procházka, Patera, která dříve tvořila osu hokejových reprezentací, ale v poslední době se spíše hledala. O hlavní rozruch se nechtěně postaral Jaromír Jágr. Proti Německu totiž nastoupil bez připojištění smlouvy, jež mu v klubu zaručuje plat vyšší než deset milionů dolarů ročně. Kdyby se Jágr zranil - a nebyl připojištěn - přišel by zřejmě o značnou část svých příjmů. Reprezentačního kapitána na tento fakt varovali z Washingtonu, Jágr však v sobotním utkání nastoupil a přestože se viditelně šetřil, ukázal pár akcí, kterým vyprodaný stadion v Norimberku zatleskal. Stín tak padá jen na funkcionáře Českého hokejového svazu, kterým stejně nezbude než za Jágra přibližně šestimilionové pojištění zaplatit. Jinak by byl jeho start na nadcházejícím šampionátu ohrožen.


To české kopané vévodila minulý týden dvě témata: další, v pořadí již čtvrtý, přípravný zápas reprezentace pod novým trenérem Brucknerem, tentokrát v Řecku, a na domácích hřištích pokračující štvanice Žižkova a Sparty na vedoucí Liberec. Snad každý fotbalový fanoušek si již několik kol klade otázku: kdy ztratí Liberec body?, a Sparta? když dokonce vyměnila na podzim oslavovaného trenéra Hřebíka?

Proti Řecku nenastoupili Češi v nejsilnější sestavě. O aktuální situaci v nejvyšších soutěžích v Čechách i na Peloponésu vypovídalo i to, že Sparta dodala pouze dva hráče, Žižkov také dva, Liberec čtyři a Panathinaikos Athény celkem šest. Tradičně zápas nepřenášela žádná česká televize: na tento skandální fakt jsme poukázali již dříve v souvislosti s libereckým tažením Pohárem UEFA. Průběh zápasu byl téměř identický s vystoupením ve Walesu: útočný fotbal, nulová efektivita. Debutant Vachoušek sice vstřelil branku, tu ale švýcarský rozhodčí neuznal, a přestože měl český výběr ze hry více, zápas skončil bez branek.


Tři kola před koncem fotbalové extraligy je konečně vyřešena jedna z hlavních otázek poslední doby. Odpověď zní: Sparta neobhájí titul. Mistrem bude buď Liberec nebo Žižkov. O mistrovský titul přitom letenští přišli dvěma sobotními zápasy. Doma porazil Liberec Ostravu až v samotném závěru krásným volejem Baffoura a Sparta doma podlehla Teplicím 2:3. Teplický brankář Tomáš Poštulka své bývalé spoluhráče ze Sparty doslova vychytal: zneškodnil dva pokutové kopy. Konec zápasu zastihl jednotlivé aktéry v různém rozpoložení: novopečený trenér Sparty přiznal, že je mistrovským nadějím konec, a že se atmosféra v klubu - po vyvětrání trenéra Hřebíka - příliš nezlepšila. Zlepšovat ji tedy bude prezident klubu Košťál injekcí ve výši 50 milionů korun, která by měla posloužit k nákupu hráčů. Hráči poraženého celku dokonce plakali, teplický trenér Cipro poprvé vyhrál na Spartě - jako trenérovi věčného rivala Sparty - Slavie - se mu to nepodařilo. A největší radost? Ta nepochybně panovala pod Ještědem, ale i na Žižkově, který čeká dohrávka s Hradcem Králové. V čele tabulky je Liberec se třiašedesáti body, na druhém místě je Viktoria Žižkov s šestapadesáti body a zápasem k dobru, třetí Sparta má 54 bodů, čtvrtí Bohemians bodů 45 a pátá Slavia o tři body méně.