KDU-ČSL: Pokud Gross neodejde, jsou lidovci pro předčasné volby

Lidovci trvají na odchodu Stanislava Grosse z čela vlády, pokud má KDU-ČSL setrvat v kabinetu do konce řádného volebního období. Když Gross neodejde, chtějí křesťanští demokraté začít s koaličními partnery jednat o co nejrychlejším uspořádání předčasných voleb. Vyplynulo to z usnesení, které v sobotu schválila celostátní konference KDU-ČSL.

Lidovci se nedávno zavázali, že do velikonočního sjezdu socialistů nebudou na Grossovu rezignaci naléhat, sobotní usnesení také výslovně o Grossovi nehovoří. Pověřuje předsednictvo KDU- ČSL, aby s novým vedením ČSSD dohodlo takové změny koaliční smlouvy, které ukončí nynější krizi. Z odpovědí šéfa strany Miroslava Kalouska na dotazy novinářů však vyplynulo, že na požadavku Grossova odchodu se nic nemění. "My se pokusíme dohodnout změny v koaliční smlouvě personálního charakteru. Takovou změnu ..., která by nám umožnila pokračovat v koaliční spolupráci do konce řádného volebního období," prohlásil.

Část usnesení, která hovoří o změně koaliční smlouvy, schválili podle Kalouska delegáti drtivou většinou hlasů, jeden se zdržel. Předseda KDU-ČSL řekl, že neví, o koho šlo. Podle informací ČTK patřil tento hlas ministru zahraničí a místopředsedovi KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi, o kterém média spekulují jako o lidovci, který má k tvrdému postoji vůči Grossovi určité výhrady. Svoboda ale nedávno zdůraznil, že všichni lidovečtí ministři se řídí vůlí stranického vedení a žádný z nich nemůže postupovat samostatně.

Premiér Stanislav Gross v televizi Prima prohlásil, že se požadavky lidovců zabývat nehodlá: "Je to jejich suverénní rozhodnutí." Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ČTK řekl, že předčasné volby nejsou pro ČSSD vůbec téma. Očekává, že nadcházející sjezd sociální demokracie zvolí Grosse do čela strany a že zůstane i premiérem. Takové řešení podporuje. Místopředseda US-DEU František Pelc soudí, že mluvit se sice dá v krajním případě i o předčasných volbách, když to ale navrhuje koaliční partner, je to prý "hodně zvláštní". Pelc nevěří, že je možné potřetí v tomto volebním období dojednávat koalici. "To je docela karikatura stability," řekl ČTK.