Kladenský rodák, někdejší starosta Chicaga Čermák, se stal čestným občanem města

Kladenský rodák, někdejší starosta Chicaga Antonín Josef Čermák, se stal čestným občanem Kladna. Rozhodli o tom při dnešním jednání zastupitelé. Od Čermákova narození letos uplynulo 150 let. Je to jedna z největších osobností, která na Kladna žila, řekl ČTK primátor města Milan Volf (Volba pro Kladno).

S udělováním čestných občanství by se podle primátora mělo šetřit, ale v tomto případě není žádná polemika. "Čestné občanství patří Antonínovi Čermákovi za jeho nevšední lidské úsilí, píli a houževnatost při jeho cestě z chudých poměrů do pozice starosty Chicaga, jednoho z nejvýznamnějších amerických měst, a jeho zásluhy v rámci působení v této funkci. Stejně tak oceňujeme celoživotní šíření dobrého jména jeho rodného města Kladna," uvedla kladenská historička Gabriela Havlůjová.

Čermák se narodil 1. dubna 1873 v rodině horníka v Novém Kladně, přibližně o rok později se s rodiči přestěhoval do Spojených států. V dospělosti pracoval například na železnici a založil také vlastní povoznickou firmu, kterou předal svému otci. Pracoval na doplnění vzdělání a postupně zahájil politickou kariéru, od roku 1902 byl členem sněmovny státu Illinois za Demokratickou stranu. Starostou Chicaga byl zvolen v roce 1931, Kladno přibližně o rok později navštívil.