Kladno nabízí bydlení a práci pro české krajany z východu

0:00
/
0:00

Ročně ubytujeme jednu rodinu českých krajanů, oznámila kladenská radnice. Kladno se tak jako první větší město přihlásilo k programu ministerstva vnitra na přesídlování krajanských komunit z oblastí, kde se zhoršuje jejich životní úroveň. Jedná se hlavně o Kazachstán a Ukrajinu. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Sociální situace českých krajanů v některých oblastech východní a jihovýchodní Evropy se natolik zhoršila, že ministerstvo vnitra uvažuje o jejich přesídlení do České republiky. Obrátilo se proto na některá větší města, zda by krajanům neposkytla ubytování a pracovní příležitosti:

"Zatím jsme dostali pozitivní odpověď od zhruba tří desítek obcí, z velkých měst jde především o České Budějovice, Plzeň, Brno nebo Hradec Králové,"

uvedla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Jde však o první nezávazné reakce. Kladenští radní však přišli se zcela konkrétní nabídkou. Počátkem dubna totiž Rada města rozhodla, že ročně poskytne ubytování pro jednu rodinu našich krajanů, tedy asi pro šest osob.

"To rozhodnutí vyplývalo i z toho, že Kladno může nabídnout dostatek pracovních příležitostí, a to i pro osoby s menším vzděláním,"

vysvětlil mluvčí kladenského magistrátu Ladislav Pavlík. Do města by se podle něj mohli přestěhovat krajané z Rumunska nebo Ukrajiny, kteří by našli práci v průmyslové zóně Kladno - východ. Zde působí řada zahraničních společností, které se zabývají například výrobou elektroniky nebo dětských hraček. Po dohodě s ministerstvem vnitra může město pro krajany okamžitě uvolnit jeden byt. Radnice jim nabízí i další pomoc při integraci do české společnosti:

"Máme sociální pracovníky, kteří jim pomohou vyřídit veškeré náležitosti, aby se mohli zapojit do plnohodnotného života. A samozřejmě jsme připraveni pomoci se získáním například sociálních dávek."

Do České republiky v minulosti zamířily dvě velké vlny krajanů z východní a jihovýchodní Evropy. V letech 1991 až 1993 se z oblastí zamořených havárií černobylské jaderné elektrárny přestěhovalo zhruba 1800 lidí z Ukrajiny a Běloruska. Po roce 1995 přijala Česká republika asi dvě stovky rodin z Aktjubinské oblasti v Kazachstánu.

"Zájem o ně projevily především menší obce a tito lidé, když sem přišli, měli k dispozici byt, a pokud to šlo, tak samozřejmě i práci."

připomíná Radka Kovářová z ministerstva vnitra. V současné vlně se očekává, že o přesídlení do Česka projeví zájem asi 600 lidí z Ukrajiny a 150 z Kazachstánu. Pravidla přesídlování krajanů musí ještě schválit vláda. Cizinci, kteří se chtějí v Česku usadit, mohou ale už nyní využívat projekt na získávání zahraničních odborníků. Od loňského října se o trvalý pobyt a práci v Česku mohou zajímat občané z Bulharska, Chorvatska, Kazachstánu, Běloruska a Moldavska. Od letošního července k nim přibudou i Srbové, Černohorci a Kanaďané.