Z obcí Žytomyr, Malinovka a dalších bylo evakuováno 88 volyňských Čechů

Žytomyr

Z ukrajinských obcí Žytomyr, Malinovka a dalších bylo evakuováno 88 volyňských Čechů. Budou buď u svých známých, nebo získají ubytování jako ostatní příchozí z Ukrajiny.

O evakuaci informoval Středočeský kraj a na twitteru také bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Poznamenal, že už jsou volyňští Češi na Slovensku v českých autobusech a jedou do Prahy. Z 88 evakuovaných je podle něj 46 dětí.

Hejtmanka: Obrovský kus práce odvedla policie

Petra Pecková | Foto: Fikuskrokus,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) vysvětlila, že kraj byl od víkendu ve spojení s profesorkou Žytomyrské technologické univerzity Ludmilou Čiževskou.

"Paní profesorka ve spolupráci s dalšími lidmi sehnala dopravu pro ženy a děti z válečné oblasti až na hranice, my jsme vyslali evakuační autobusy a zařizovali humanitární vybavení. Obrovský kus práce odvedla policie," napsala.

Babiš ČTK řekl, že se podílel na zabezpečení dopravy ze Žytomyru na slovenské hranice s Ukrajinou.

Zapojil se též ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, který od dubna převezme vedení policie. Na evakuaci se podílel tým policistů.

Volyňští Češi zamířili do Česka už ve dvou předchozích vlnách

Volyň | Foto: László Szender,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Volyňští Češi jsou potomci českých přistěhovalců do carského Ruska. Do vlasti svých předků se už vraceli ve dvou vlnách. Nejdřív v roce 1946.

Druhá vlna návratu krajanů z Ukrajiny přišla v letech 1991 až 1993 v souvislosti s rozpadem komunistického bloku a také kvůli situaci po havárii jaderné elektrárny v Černobylu.

klíčové slovo: