Sokolky ze Žitomiru nacvičují i v bunkru

Sokolky z Žitomiru se v Praze představí poprvé

Sokolské myšlenky zakořenily v řadě krajanských komunit po celém světě. Nácvik na letošní Slet si nechtěly nechat ujít ani krajanky na Ukrajině. I když se příprava často odehrává ve velmi komplikovaných podmínkách.

Nácvik často přeruší sirény | Foto: Sokol Žitomir/Sokol Malin

Přípravy běží naplno. Velký sportovní svátek si nechtějí nechat vzít ani Sokolové v tradiční krajanské komunitě v Žitomiru. I když nácvik v současných podmínkách na Ukrajině není nijak jednoduchý, jak přiznává Ludmila Čiževská, předsedkyně Žitomirského spolku volyňských Čechů.

„Cvičení často přerušuje siréna, nacvičující se musí sebrat a jít rychle do úkrytu a v nácviku pokračujeme v úkrytu. Nedá se nic dělat, taková je dnes situace na Ukrajině. Ale míříme k cíli“.

Přípravy se daří, během dubna má dorazit delegace z Česka, aby se podívala na vystoupení a řekla, zda se nácvik daří a zda skladba vypadá tak, jak by měla vypadat.

„Teď máme velkou dětskou skupinu v Malíně v Žitomirské oblasti, kde cvičí kolem 80 dětí a menší skupinu žen v Žitomyru. Ty nacvičují skladbu pro starší ženy. Věříme, že to bude pokračovat a že to bude takové historické.“

Premiérový Slet

V novodobé historii zatím krajané z Žitomiru do Prahy na Slet nedorazili. Letos to bude poprvé.

„Proto je to pro nás tak důležité a proto k tomu přistupujeme s takovou zodpovědností.“  Společné vystoupení s dalšími sokolkami a sokoly si nechtějí nechat Ruskem ukrást.„ A věříme, že to letos nebude naposled, že se zapojíme i v budoucnu,“ je přesvědčená Ludmila Čiževská.

Foto: Sokol Žitomir/Sokol Malin

https://www.slet2024.cz/

klíčová slova:
spustit audio

Související