Klaus a Drnovšek: Na členství v EU se musí pohlížet realisticky

Prezidenti Slovinska a České republiky Janez Drnovšek a Václav Klaus se ve čtvrtek shodli, že na členství v EU je nutné pohlížet realisticky a bez iluzí. Podle Klause si lidé musí uvědomit, že vstup do EU není "manželstvím z lásky", ale z rozumu.

Klaus uvedl, že sice neřekl, jak bude v českém referendu hlasovat, ale vždy se snažil lidem vysvětlit důvody, proč do EU "eventuálně" vstoupit.

"Snažil jsem se jim vysvětlit, proč by se manželé eventuálně měli vzít," odpověděl český prezident na otázku novinářů, proč nedal voličům doporučení, jak mají o českém vstupu do EU hlasovat.

Drnovšek, který už jako premiér prosazoval vstup do EU, poznamenal, že unie je smysluplný, ale nikoli ideální svazek. "Oba vidíme určité potíže, které mohou v budoucnu vzniknout," uvedl k jednání s Klausem, který ještě jako předseda vlády podával unii českou přihlášku.

Slovinský prezident vyjádřil naději, že Češi, podobně jako v březnu Slovinci, řeknou v referendu "ano" unii. Začne tím podle něj nové období, přínosné pro obě země. "Domnívám se, že oba státy budou hájit podobné zájmy," podotkl.

Oba prezidenti se shodli, že Česká republika ani Slovinsko by neměly po vstupu do EU ztratit svoji národní identitu. "Zdá se mi důležité, že Evropskou unii obohatíme o jakýsi slovanský prvek," řekl slovinský státník.

Česká republika je v pořadí sedmou kandidátskou zemí, v níž se koná referendum o vstupu do EU. Slovinsko o svém členství rozhodlo v březnu - pro bylo téměř 90 procent hlasujících. Účast se přitom pohybovala kolem dvou třetin.

I když Klaus neřekl, jak bude sám hlasovat, v pondělí vyzval občany, aby se k urnám dostavili. Je to podle něj historicky neopakovatelná chvíle.

Na závěr Drnovšekovy krátké návštěvy Prahy spolu oba státníci poobědvali. Zatímco ostatní si pochutnávali na parmské šunce, kuřecích závitcích a medovém dortu, pro slovinského prezidenta bylo připraveno dietní menu. Drnovšek si dal avokádo plněné zeleninovým salátem a jako hlavní chod zeleninové soté s rýží. Slovinský prezident drží dietu patrně kvůli svým zdravotním problémům; v roce 1999 mu lékaři vyoperovali nádor na ledvině.

Slovinský prezident odletěl odpoledne zpět do Lublaně. Václav Klaus má v plánu navštívit Slovinsko letos v říjnu.