Klaus a Paroubek se budou snažit v zahraničí jednat v souladu

Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek se dohodli, že se pokusí v zahraničí vystupovat v souladu a koordinovaně. Paroubek po úterní schůzce na Pražském hradě prohlásil, že spor obou politiků, který vznikl kvůli kompetencím v zahraniční politice, je uzavřen. Klaus označil jednání za konstruktivní. "Samozřejmě jde o to, abychom se snažili, aby naše prohlášení v zahraničí byla maximálně soudržná a souhlasná. To je úsilí a to je snaha, abychom to tak mohli dělat," řekl Klaus. Na základní rámec české zahraniční politiky má ale jiné názory než vláda.

"Domluvili jsme se na tom, že základní otázky zahraniční politiky budeme na státních návštěvách interpretovat shodně, respektive budeme se snažit, aby tato interpretace mohla být shodná," řekl ČTK po hodinové schůzce premiér. "Jdeme spolu po stejném chodníku nebo po stejné ulici, ale necupitáme nebo nebalancujeme spolu na laně jako provazochodci. Já jsem ochoten putovat po stejné ulici, ale nejsem ochoten po špičkách chodit, abych se ani o milimetr nemohl otočit doleva nebo doprava po laně jako nějaký provazochodec," prohlásil prezident.

Podle mluvčího prezidenta Petra Hájka se oba ústavní činitelé shodli na tom, že jsou důležité pravidelné konzultace. "Shodli se na tom, že v oblasti zahraniční politiky jsou důležité pravidelné konzultace, a hlavně vzájemné posuzování stanovisek v jejich skutečné podobě a ne výlučně podle jejich mediálních, často z kontextu vytržených a významem posunutých interpretací," sdělil ČTK Hájek.