Klaus doporučil znovu jednat s Vatikánem; nynější návrh dohody nestvrdí

Prezident Václav Klaus doporučil české diplomacii, aby zahájila nová jednání s Vatikánem o smlouvě, která má dořešit vztahy mezi zemí a Svatým Stolcem. Klaus sdělil ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi, že současný návrh smlouvy, který loni zamítla sněmovna, by nestvrdil ani on. Zdá se mu totiž, že je výhodnější pro Vatikán. Svoboda se podle vyjádření svého mluvčího Víta Koláře chtěl pokusit smlouvu v parlamentu znovu prosadit.

Kolář uvedl, že ministerstvu připadá znění smlouvy rozumné. "Považovali jsme ji za maximum možného, co lze vyjednat. Ministr hledal pro smlouvu politickou podporu v parlamentu nebo chtěl dílčí vyjednávání," řekl ČTK mluvčí, podle něhož Černínský palác na dopis odpoví prezidentovi příští týden. Loni v listopadu Svoboda ve Vatikánu uvedl, že pro přijetí smlouvy nyní v České republice není vůle.

Klaus se ve své kritice dotýká například problematiky majetku církví. Myslí si, že by tam neměla být část, podle níž bude ČR usilovat o co nejrychlejší dořešení otázek týkajících se majetku církví přijatelné pro obě strany. Tento příslib je podle něj "neúnosně slibující". Dále Klaus například píše, že dokument obsahuje jen jednostranný výčet toho, co země Vatikánu poskytuje, zatímco Česko od Svatého stolce nic nežádá, ani nedostává. Podle Klause není správné ani to, aby preambule říkala, že "vycházíme ze staleté tradice společných dějin českého státu a katolické církve". Hlava státu si také myslí, že je absurdní v dohodě napsat, že se smluvní vztahy shodují, že je v ČR respektována náboženská svoboda. "To implikuje, že má Svatý stolec jakési výsadní právo posuzovat míru náboženské svobody v naší svrchované zemi," míní. Nelíbí se mu ani část o zřizování církevních právnických osob. Jeho výhrady se dále týkají vojenské služby, podpory hromadných sdělovacích prostředků či vysokých škol. Klaus rovněž poznamenal, že pasáže, které mu vadí, v jiných podobných smlouvách, třeba mezi Slovinskem a Vatikánem, nenašel.