Klaus dostal v Rakousku Cenu za evropskou regionální integraci

Prezident Václav Klaus převzal ve středu v Sankt Pöltenu během své jednodenní pracovní návštěvy Rakouska Cenu za evropskou regionální integraci (ERI prix). Ocenění mu udělila spolková země Dolní Rakousy a univerzita v Kremži (Krems) za zásluhy o zachování rozmanitosti a rovného postavení regionů na cestě ke sjednocené Evropě.

"Někteří mě stále v otázce Evropy démonizují. Takže to, že mně vážená instituce jako je Dolní Rakousko a univerzita dají tuto evropskou cenu pro evropskou, regionální a mezinárodní spolupráci, beru jako ocenění, kterého si vážit musím," řekl ČTK Klaus, jenž je vůbec prvním laureátem ERI prix.

Cenou jsou vyznamenávány osoby, které usilují svými argumenty a skutky o uvedení regionů a národů se všemi jejich kvalitami a specifiky do evropského kontextu. "Předpokládám, že jsem ji nedostal náhodou nebo jen ze zdvořilosti," dodal s úsměvem český prezident.

Klaus se dopoledne setkal s dolnorakouským zemským hejtmanem Erwinem Pröllem a při jednání se shodli, že regionální politika je základem evropské spolupráce. Letos na konci dubna Klaus spolu se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem otevřeli v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku kongresové centrum nazvané Fórum pro rakousko-český dialog.