Přehled tisku

Roman Pekárek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky se věnují případu poslance Romana Pekárka odsouzeného za korupci.

Roman Pekárek,  foto: ČTK
Deníky se věnují případu poslance Romana Pekárka odsouzeného za korupci. Lidové noviny píší: "Poslanec s trestem za úplatky je k ničemu. Inu vždyť taky pan Pekárek není členem žádné strany a ODS se může jen drbat, proč jej psala na svou kandidátku. Okamžité složení poslaneckého mandátu by bylo nejrozumější jak pro pana Pekárka, tak pro ODS. Jenže apelovat na rozum v situaci, kdy tento dlouhodobě absentuje, nemá smysl."Hospodářské noviny píší: "Předtím než vyfasoval za korupci pět let kriminálu, horlil bývalý místostarosta Kolína před soudem: 'Pro mě je ta situace děsivá a šokující.' Můžeme pana Pekárka ubezpečit: Pro nás také. Je pro nás děsivé a šokující, s jakou neomaleností politici, jimž dáme důvěru, dokážou zneužívat propůjčenou moc k cynické hrabivosti," uvádějí Hospodářské noviny.


Foto: ČTK
Deník Právo se při příležitosti roku, který uplynul od úmrtí Václava Havla, zamýšlí nad jeho odkazem. "Neváhám vést spojovací linku mezi TGM a Václavem Havlem," píše autor komentáře. "První spoluzaložil a druhý spoluobnovil demokratický stát. Oba ručili svými životy za svoji práci. Jména obou uvedla Česko (Československo) na politickou mapu světa. Oba se při své práci však dopouštěli važných chyb. U Havla to byl podpis pod plošný luistrační zákon (byť s prodloužením platnosti už nesouhlasil) a jeho až příliš hlasitý souhlas s bombardování Srbska letectvem NATO v zájmu kosovských narkobaronů. A oba se stali obětí českého prokletí, totiž 'tatíčkování,'" píše Právo. "Masaryk už za života, Havel nyní při prvním výročí jeho smrti."


Foto: Tiskový servis Kanceláře Prezidenta ČR
Mladá fronta Dnes otiskuje ukázku z připravované knihy prezidenta Václava Klause, který 8. března opustí funkci a po 23 letech tak odejde z vrcholné politiky. Deník píše, že Klausovo loučení bude nejspíš "velmi mrzuté". V úvodní kapitole knihy My, Evropa a svět Klaus píše: "S odstupem pouhých dvou desetiletí musím velmi nerad konstatovat, že svět, ve kterém teď žiju, je daleko socialističtější, ne-li komunističtější, tedy v každém případě nesvobodnější, než jsem si tehdy v prvotním nadšení a elánu představoval." Rozčarování z vývoje Klaus přičítá mj. tomu, že se Česko, které velmi stálo o "více svobody a méně státu," cituje deník Klause, přizpůsobilo podmínkám Evropské unie.


Senátor a bývalý hejtman Jaroslav Palas odchází z ČSSD. Chce pomoci vzniku senátorského klubu SPOZ - zemanovců, píše Právo. Palas patří v ČSSD k těm, kteří podporují Zemanovu kandidaturu na prezidenta, ačkoli stranickým kandidátem je Dienstbier. Právo s odvoláním na Novinky.cz píše, že s Palasem je do klubu připraveno vstoupit pět senátorů, což stačí.


Elektrárna Počerady,  foto: ČEZ
ČEZ by nejraději elektrárnu Počerady neprodával. Jednání s Czech Coalem o dodávkách uhlí, či o případném prodeji elektrárny jsou intenzivní a přibližují se dohodě, řekl Hospodářským novinám generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. "Ale stále ještě jednáme,"řekl listu. Jedna ze dvou nejvýkonnějších uhelných elektráren v zemi patří právě skupině ČEZ, která pro ni má zajištěné uhlí jen do začátku příštího roku a navíc zřejmě bude muset jednu ze svých elektráren prodat. Zájem má těžař Czech Coal, jehož nabídka s hodnotou 16,5 miliardy korun platila podle dřívějších informací do 18. prosince. Právě Czech Coal elektrárnu zásobuje svým uhlím. Beneš deníku řekl, že nabídka sice vypršela, ale úloha obou společností zůstala stejná. Reagoval i na dotaz, zda se shodne s agenturou Moody's na tom, že v Albánii ČEZ kvůli tamní problematické akvizici přijde asi o pět miliard korun. "Konečné číslo si budeme schopni říct až na konci příběhu. Ale nám vychází menší, než kolik počítá Moody's," uvedl Beneš c Hospodářských novinách. V rozhovoru také mimo jiné řekl, že ČEZ by chtěl mít příští rok jasno o tom, zda bude mít při dostavbě Temelína jistotu státem garantované výkupní ceny elektřiny z jádra. Jedná o tom s vládou. Při nízkých cenách energie by tak stát podniku doplácel ze státního rozpočtu.