Klaus je otřesen smrtí Lindhové, do Švédska zaslal kondolenci

Český prezident Václav Klaus je otřesen středečním atentátem na švédskou ministryni zahraničí Annu Lindhovou. Kondolenční dopis s projevy soustrasti zaslal švédskému králi Carlu XVI. Gustafovi. Prezident ocenil, že ministryně s vědomím rizik, která hrozí veřejně činným osobám, vehementně prosazovala své ideály. "Proto si zaslouží úctu nejen švédského lidu, ale i lidu českého, sdělil dnes ČTK Klausův sekretariát.

Smrt Lindhové se hluboce dotkla šéfa české diplomacie Cyrila Svobody. "Byli jsme přátelé a z evropských ministrů zahraničních věcí mi byla osobně nejblíže. Měl jsem ji rád pro její otevřenost, smysl pro humor a přirozenost," uvedl. Lindhová, která byla nejpopulárnějším švédským politikem, je podle Svobody ztrátou i pro ČR. "Jako ministryně zahraničních věcí vždy prosazovala rozšíření EU a zájmy malých a středních zemí a osobně měla k České republice vřelý vztah, dokonce svou svatební cestu prožila právě u nás a Prahu milovala," podotkl. Uvedl, že je mu velice smutno a že myslí i na rodinu a dvě děti.

Soustrastný telegram zaslal švédskému premiérovi Göranu Perssonovi také bývalý český prezident Václav Havel. Vraždu považuje za hrůzný čin. "S bolestí jsem přijal zprávu o násilném přepadení a úmrtí ministryně zahraničí," uvedl. Švédská ministryně byla v České republice ve své funkci několikrát: v roce 2000 v rámci okružní cesty po kandidátských zemích EU, loni tu byla na pracovní návštěvě a poté na pražském summitu NATO. Letos navštívila českou metropoli v dubnu před referendem o vstupu země do EU.