Klaus navrhne do ÚS prorektora Policejní akademie Jana Musila

Prezident Václav Klaus navrhne na ústavního soudce prorektora pražské Policejní akademie Jana Musila. Před jmenováním soudce Ústavního soudu (ÚS) musí s Klausovou nominací souhlasit Senát, který už pětkrát prezidentovy kandidáty zamítl. Klaus si vybral Musila podle svého mluvčího Petra Hájka také proto, že je považován za uznávaného odborníka v trestním právu.

Dvaašedesátiletý Musil působí na pražské Policejní akademii jako prorektor pro vnější vztahy a rozvoj. Je vedoucím katedry trestního práva Právnické fakulty pražské Univerzity Karlovy a přednáší také na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Je členem několika vědeckých rad.

Osm křesel v patnáctičlenném Ústavním soudu se uvolnilo v polovině července, kdy vypršel desetiletý mandát osmi jeho soudcům. Klaus už několikrát se svými návrhy na obsazení míst v Ústavním soudu v horní komoře parlamentu narazil.

Dvakrát se pokoušel prosadit advokáta Aleše Pejchala, ale ani jednou Pejchal nezískal v Senátu dostatečnou podporu. Kromě něj senátoři nepodpořili ani kandidaturu Vladimíra Balaše, Václava Pavlíčka a Kláry Veselé-Samkové. Pokud Senát Musila schválí, budou v Ústavním soudu ještě tři volná místa.