Klaus nechce čestné občanství, když není vnímáno široce konsensuálně

Prezident Václav Klaus nepřijme titul čestného občana města Blanska. Rozhodnutí zastupitelů si váží, ale poctu odmítl kvůli politickým sporům, které udělení čestného občanství hlavě státu vyvolalo. Starostku Blanska Klausovo rozhodnutí mrzí, ale chápe ho.

"Nechci, aby v téměř polovině zastupitelstva zůstala hořkost, že jí bylo něco vnuceno silou. To by u tak symbolického aktu být nemělo," uvedl prezident v dopise, který zaslal starostce města Jaroslavě Králové (ODS). Zároveň přislíbil, že se rád zúčastní oslav 100. výročí povýšení Blanska na město, které se koná tuto sobotu. Právě při této příležitosti měl získal titul čestného občana Blanska.

O udělení čestného občanství Klausovi rozhodli blanenští zastupitelé začátkem května. Hlasování bylo těsné, návrh podpořilo 13 z 25 zastupitelů. Starostka Králová návrh zdůvodnila tím, že město by mělo ocenit Klause za jeho návštěvu v roce 2003, při níž slíbil, že se do města zase vrátí. Návštěva je pro město natolik prestižní událostí, že si Klaus čestné občanství zaslouží, míní. Sociální demokraté a komunisté ale předkladatelům vyčítali, že dostatečně neprokázali vazby Klause na město a také to, čím mu prezident prospěl.

Jedinými prezidenty, kteří se mohli pyšnit čestným občanstvím Blanska, tak pro město zůstávají Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Benš.