Klaus: Neměli bychom se nechat peskovat odkudsi ze světa

Česká republika není zemí, která by nadměrně omezovala pacienty. Naopak je členem konsorcia států, jehož zástupci mají vyhodnotit a vydat doporučení k užívání restriktivních metod v ústavech a léčebnách. Novinářům to po čtvrtečním setkání odborníků na psychologii, psychiatrii a neurologii s prezidentem Václavem Klausem řekla profesorka Soňa Nevšímalová.

Prezident s experty o problémech psychiatrie i zachování lidské důstojnosti pacientů jednal déle než hodinu a půl. Důvodem setkání se stal rozruch kolem užívání klecových lůžek v Česku. Zájem vyprovokovala před měsícem v Británii reportáž o ústavu v Rábech na Pardubicku, podle níž zde většinu času v "klecích" tráví i děti. Stížnost českému prezidentovi zaslala i autorka knih o Harrym Potterovi Joane Rowlingová.

"Je naprosto evidentní, že ČR se nijak neodchyluje, a neměli bychom se nechat peskovat odkudsi ze světa na základě ne plně hodnotných a kvalitních informací," řekl po setkání s odborníky prezident. Podle jeho názoru je problém klecových lůžek nadhodnocen.