Klaus ocenil chemiky v Kuvajtu

Prezident Václav Klaus v neděli vysoce ocenil práci vojáků z české protichemické jednotky, která působí v Kuvajtu. V dopise, který v neděli odeslal, jim vyjádřil důvěru a podporu, napsal také, že je na ně hrdý. "Pevně věřím, že se v pořádku vrátíte ke svým rodinám a blízkým, a těším se, že budu mít brzy příležitost se s vámi osobně setkat," napsal jim Klaus, vrchní velitel české armády, v dopise, jehož text poskytl prezidentův mluvčí Tomáš Klvaňa.

Mladá fronta Dnes (MfD) a Česká televize v sobotu uvedly, že Klaus na návrh ministra obrany Jaroslava Tvrdíka povýšil náčelníka českého chemického vojska Dušana Lupuljeva do hodnosti generála. "Právě teď, před možným útokem (na Irák) je nutné, aby měl respekt u amerického velení," řekl MfD Tvrdík.

Česká protichemická jednotka se možná zapojí do případné operace proti Iráku, kterou hodlají vést Spojené státy. Poslanci v polovině ledna českou pomoc v případné vojenské akci proti Iráku schválili. O nasazení jednotky by ale podle sněmovny musela rozhodnout vláda usnesením na základě "nového aktu" Rady bezpečnosti OSN. Bez mandátu by mohla být jednotka nasazena do záchranných prací v případě, že by Irák při vojenské akci použil zbraně hromadného ničení proti civilistům či spojeneckým silám.

"Vojáci, jako váš prezident, jako vrchní velitel ozbrojených sil a jako občan České republiky jsem hrdý na prvotřídní práci, kterou v rámci operace Trvalá svoboda v těžkých podmínkách kuvajtské pouště vykonáváte," napsal Klaus. Ujistil je o tom, že on i jeho manželka Livia jsou v myšlenkách s nimi.