Klaus odvolal Hybáškovou; kritizovala odjezd nemocnice z Iráku

Prezident Václav Klaus odvolal českou velvyslankyni v Kuvajtu Janu Hybáškovou. ČTK to sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek. Klaus tak učinil na podnět vlády, která odvolání diplomatky navrhla minulou středu. Hybášková totiž veřejně kritizovala stažení české polní nemocnice z Iráku.

"Odvolání jsem naprosto očekávala a nemám, co bych k tomu dodala," řekla ČTK telefonicky z Kuvajtu. Již dříve uvedla, že postupu vlády i ministerstva zahraničí rozumí a respektuje ho. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář podotkl, že po odvolání zůstane velvyslankyně na svém místě zřejmě měsíc dva, než se najde náhrada.

Odvolání Hybáškové, která byla velvyslankyní v Kuvajtu od loňského září, se čekalo. Ministrům vadilo, že v Mladé frontě Dnes kritizovala stažení polní nemocnice z jihoirácké Basry. Její vyjádření také odsoudil náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Novinářům řekl, že jeho i ministra obrany Miroslava Kostelku "hluboce urazila". Polní nemocnice se v následujících dnech začne vracet a místo ní vyšlou Češi do Iráku jednotku 80 vojenských policistů. V souvislosti s nemocnicí Hybášková kritizovala i předsedu sněmovního zahraničního výboru Vladimíra Laštůvku (ČSSD), který prý "nenahlédl, že nemocnice nebojuje, ale léčí ty, kteří formují občanskou společnost Iráku". Diplomatka si nemyslí, že svým článkem poškodila dobré jméno České republiky. Podle ministerstva zahraničí ale nebyl článek jediným důvodem pro odvolání. Vláda se rozhodla velvyslankyni odvolat, neboť ji údajně kritizovala opakovaně. Podle kabinetu překračovala své kompetence a svým angažováním v dění kolem české nemocnice v Basře zasahovala do práce velvyslance v Iráku.

Hybášková sama tvrdila, že se jen snažila otevřít diskusi o některých aspektech stavu české armády. "Bezpečnost je klíčovou položkou zahraniční politiky 21. století, proto je armáda jedním z klíčových nástrojů nejen obrany, ale i celé zahraniční politiky," myslí si. "Paní Hybášková nerozumí mnoha věcem, ač si myslí, že je expert na armádu České republiky. Proto podává lživé informace, mate veřejnost a svou pravdu podává za pravdu celkovou," reagoval v Radiožurnálu náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Do povědomí veřejnosti vstoupila Hybášková už v souvislosti s činností českých chemiků v Kuvajtu, kteří tam pobývali před invazí spojenců do Iráku. Do médií pronikl její dřívější konflikt s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou - na začátku války v Iráku odmítla pokyn, aby se z bezpečnostních důvodů vrátila do vlasti. Kuvajtskou misi chtěla opustit na jaře z rodinných důvodů.