Klaus po referendu: Teď záleží na tom, jak se v EU zabydlíme

Prezidenta republiky Václava Klause nepřekvapil výsledek referenda o vstupu země do EU. Soudí ale, že účast mohla být ještě vyšší. Prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Klvani vzkázal, že nyní je zapotřebí se dívat dopředu, přičemž velmi bude záležet na tom, jak se ČR v EU zabydlí.

"Prezident republiky výsledek tohoto typu očekával. Účast mohla být vyšší, ukázalo se však, že i tak byla vyšší, než v zemích s povinným kvorem účasti," řekl podle Klvani Klaus.

Prezident Klaus 9. června vyzval občany, aby se zúčastnili blížícího se referenda o vstupu země do EU. Všelidové hlasování označil za historicky neopakovatelnou chvíli. Přímo nedoporučil, zda by lidé měli hlasovat pro či proti. Podotkl ale, že vstup do EU je jen jeden.

Klaus v plebiscitu hlasoval hned v pátek, a to dvacet minut po otevření volebních místností. Ani po vhození hlasovacího lístku do urny ale neřekl, zda na něm zaškrtl ano, či ne. "Já bych vám řekl jedinou věc, že jsem hlasoval správně, to je ta rozhodující zpráva," řekl novinářům.