Klaus předpokládá, že sněmovna rozhodne o vládě co nejdříve

Prezident Václav Klaus předpokládá, že sněmovna v co nejkratší době rozhodne o důvěře, či nedůvěře kabinetu premiéra Jiřího Paroubka. Po jmenování předsedy vlády Klaus novinářům řekl, že Paroubek spolu se svým kabinetem by měl čas, který zbývá do řádných voleb, využít k normální práci. Paroubek je optimista a věří, že všech 101 poslanců vládních stran kabinet podpoří. Za nejvyšší cíl své vlády označil ochranu a rozvíjení demokracie. Svou roli ve vládní krizi považuje Klaus za uzavřenou. "Završila se má úloha v této téměř čtyři měsíce trvající vládní krizi, která určitě nebude patřit mezi období, na která budeme rádi, s hrdostí a s pýchou vzpomínat," řekl prezident.

S výsledkem vládní krize je spokojen jen v tom smyslu, že se podařilo vytvořit většinový kabinet na základě výsledků voleb v roce 2002. Vláda založená na dohodě o spolupráci ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU má podle něj šanci být většinovou. "Předpokládám, že Poslanecká sněmovna během krátké doby o důvěře, či nedůvěře této vládě rozhodne, tím budou vytvořeny podmínky, abychom se v obou případech vrátili ke standardním ústavním postupům," konstatoval.

Nový premiér chce "vládu politicky i odborně zralou, akceschopnou a pracovitou". "I když to bude vláda koaliční, musí sloužit všem občanům bez ohledu politického zaměření," řekl. Za nejvyšší cíl své vlády označil ochranu a rozvíjení demokracie a naplňování jejího obsahu, jímž je veřejné blaho. Podle něj nejde jen o ekonomický, vzdělanostní a kulturní vzestup, ale i rozhodné vystupování proti nešvarům, jež ohrožují občany. Zmínil se o boji proti zločinnosti, korupci a porušování dobrých mravů. V této souvislosti poznamenal, že vláda má k dispozici "mohutné prostředky", mimo jiné rozpočtové.

Podle Paroubka je třeba se opírat také o příslušnost Česka k EU a NATO. "Sjednocená Evropa a Spojené státy jsou rozhodujícím motorem soudobých dějin," dodal.