Klaus přezval od Grosse demise lidovců, zatím je nepřijal

Premiér Stanislav Gross ve čtvrtek na Pražském hradě oficiálně předal prezidentovi Václavu Klausovi demise tří lidoveckých ministrů. Prezident demise formálně převzal, neznamená to ale, že by je podle ústavy zatím přijal. Vyčká podle svých slov do pátečního hlasování o nedůvěře vládě, pak rozhodne o dalším postupu. Gross po schůzce s prezidentem potvrdil, že uvolněná místa ve vládě by mohli zaujmout poslanec ČSSD Radko Martínek, velvyslanec při EU Jan Kohout a ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr. Formálně ale premiér zatím Klausovi nenavrhl, aby je jmenoval do ministerských křesel. "I já souhlasím s tím, že je třeba vyčkat hlasování sněmovny o nedůvěře vlády," řekl premiér a šéf ČSSD.

Martínek má nahradit ministra životního prostředí Libora Ambrozka, Kohout by měl místo Cyrila Svobody stanout v čele české diplomacie a Švagr spravovat resort dopravy, který dosud řídil Milan Šimonovský. Švagr ČTK řekl, že s Grossem jednal, nechtěl se ale vyjádřit, zda nabídku přijal.

Prezident prohlásil, že zatím nebude činit žádné zásadní rozhodnutí a vyčká na hlasování poslanců o nedůvěře vládě. K občanským demokratům a lidovcům, kteří budou hlasovat proti Grossově kabinetu, se zřejmě komunisté nepřidají, a vláda by tak mohla pokračovat dál. "Před tímto hlasováním já v žádném případě žádný další výrok neučiním," uvedl Klaus.

Někteří sociálnědemokratičtí ministři již dříve řekli, že by nezůstali ve vládě, která by se opírala o KSČM. Pokud by ale zůstalo u toho, že komunisté se při hlasování o nedůvěře zdrží hlasování, možná by jim to nevadilo. Například ministr financí Bohuslav Sobotka dal najevo, že s takto vyjádřenou tolerancí KSČM vládě by problém neměl. "Pro nás to není ani personální, ani programový obchod s KSČM. Ta, ať zítra bude hlasovat jakkoli, tak zůstane opoziční stranou," uvedl.

Někteří sociální demokraté ČTK řekli, že i kdyby se několik ministrů za ČSSD rozhodlo odejít z vlády kvůli její závislosti na komunistech, nepodávali by demisi teď, ale až později a třeba pod jinou záminkou. Nechtějí prý nyní Grossovi dál komplikovat situaci. Tito politici také uvedli, že KSČM stupňuje své požadavky na ČSSD, což prý řadu sociálních demokratů rozladilo.