Klaus se cítí uražen Svobodovými výroky a žádá vysvětlení

Prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Cyril Svoboda se kvůli postojům k Evropské unii dostali do vážného sporu. Klaus pokládá výroky, kterými šéf české diplomacie před novináři hodnotil prezidentův postoj k evropské integraci, za urážlivé a chce od Svobody slyšet vysvětlení. Ministr při návratu z aténského summitu řekl, že Klaus má o současném dění Evropské unii povrchní a neúplné informace.

Klaus v pátek zaslal Svobodovi dopis, v němž ho pozval, aby mu osobně vysvětlil svá vyjádření. Schůzka obou politiků se uskuteční zřejmě v úterý. "Prezident považuje ministrovy výroky o svých názorech na příští podobu Evropské unie za neopodstatněné, nekorektní a zavádějící," prohlásil mluvčí prezidenta republiky Tomáš Klvaňa.

Klausovi podle něj záleží na tom, aby česká politická reprezentace věcně diskutovala o kladech i záporech vstupu do EU. "Proto bude v nejbližších dnech iniciovat diskusi nejvyšších ústavních činitelů o těchto otázkách a o sladění jejich postupu v těchto věcech," dodal Klvaňa.

Svoboda se podle svého mluvčího Víta Koláře žádné diskusi o EU nebrání, ale na Hrad si nepůjde pro "poučování ani pokárání". V žádném případě ministr není v podřízené roli vůči prezidentovi, za zahraniční politiku totiž zodpovídá parlamentu a občanům vláda a ministerstvo zahraničí, řekl Kolář.

Napětí mezi Klausem, Svobodou i premiérem Vladimírem Špidlou bylo zřejmé již ve středu, kde se všichni tři účastnili v Aténách slavnostního ceremoniálu podpisu přístupové smlouvy k EU. Zatímco zástupci vlády prosazovali na jednání společnou zahraniční politiku EU či princip rotujícího předsednictví, Klaus se netajil skepsí k prohlubování integrace. Prohlásil, že interpretovat spor v EU jako spor o rotující předsednictví je mystifikací. Svoboda se ostře ohradil i proti Klausovým výrokům, že po vstupu do EU ztratí ČR část své suverenity. "Kdyby toto řekl student právnické fakulty, tak neudělá zkoušku," řekl při zpáteční cestě Svoboda novinářům. Velmi rezervovaně se k postojům Klause k EU vyjádřil i premiér Vladimír Špidla.