Klaus složil slib a na příštích pět let se ujal funkce prezidenta

Složením prezidentského slibu se odpoledne oficiálně ujal funkce nový český prezident Václav Klaus. Do svého prezidentského programu zahrnul hájení parlamentního systému, rozvíjení dobrých vztahů se sousedními zeměmi a obhajobu českých zájmů v Evropské unii. Slíbil také šířit dobrou náladu.

"Prezident musí dodávat sebevědomí, optimismus a naději v lepší příští, i když se tolik nedaří," uvedl ve Vladislavském sále Pražského hradu před zákonodárci a o chvíli později i na třetím nádvoří Hradu, kam ho přišla přes nepříznivé počasí pozdravit zhruba tisícovka příznivců. Tam absolvoval jedenašedesátiletý Klaus v doprovodu ministra obrany Jaroslava Tvrdíka svou první vojenskou přehlídku.

Slib složil nový prezident na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu za účasti mnoha hostů včetně svého předchůdce Václava Havla, ministrů a zahraničních diplomatů. V prvním projevu v roli hlavy státu Klaus poděkoval poslancům a senátorům za to, že jej před týdnem do nejvyšší ústavní funkce zvolili. Dobrým závdavkem do budoucna podle něho je, že získal důvěru zákonodárců napříč celým politickým spektrem. Prezident zmínil také svého předchůdce a slíbil, že bude pokračovat v jeho práci.

Klaus, kterého celé odpoledne doprovázela manželka Livia, také slíbil, že se bude snažit přispět k prosperitě země. K tomu, aby rostla životní úroveň, aby Česko mělo zdravé veřejné rozpočty, aby občané měli pocit jistoty a bezpečí.

Politici věří, že se Klaus pátečními sliby bude řídit. První oficiální řeč ocenil premiér a šéf sociální demokracie Vladimír Špidla i zástupci ostatních parlamentních stran. Pouze poslanci US-DEU Robertovi Kolářovi chyběla v Klausově projevu zmínka o občanské společnosti. Novou hlavou státu nejsou nadšeni zástupci neparlamentních stran. Zvolení Klause mají za prohru demokracie. Kritizují, že se v cestě na Hrad spojil s komunisty. Přesto věří, že Klaus bude "prezidentem hájícím dar svobody, úctu k lidským právům a rovnost před zákonem".

I na nádvoří Hradu přišlo za Klausem několik jeho odpůrců. Když na prezidenta čekali, napadali se s jeho příznivci slovně a pár občanů se dokonce popralo. Klausovo setkání s lidmi to ale nijak neovlivnilo, což se později projevilo i na lidové veselici na Hradčanském náměstí, kde Praha uspořádala oslavu inaugurace. Několik stovek lidí popíjelo pivo a víno a pochutnávalo si na občerstvení.

Klausovi během soboty přicházely i gratulace od řady světových státníků. Blahopřejné telegramy mu mimo jiné zaslali francouzský prezident Jacques Chirac a rakouský prezident Thomas Klestil. Blahopřál mu i papež Jan Pavel II.

V pořadí desátým prezidentem českých dějin se stal čestný předseda Občanské demokratické strany a expremiér oficiálně v den 153. výročí narození zakladatele Československa Tomáše Garrigua Masaryka. K soše prvního československého prezidenta na Hradčanském náměstí položil Klaus krátce před slavností kytici. Klausovo prezidentské funkční období bude pětileté a skončí 7. března 2008. Složením slibu zanikl Klausův poslanecký mandát. V dolní komoře ho nahradí poslanec ODS Aleš Rozehnal.

Klausův nástup do funkce poznamenal i složení prezidentské kanceláře. Její pracovníci jmenovaní do funkcí Havlem předali Klausovi své rezignace. Hrad tak opustí vedoucí jednotlivých odborů. Rezignaci podal i vedoucí protokolu Hradu Miroslav Sklenář, se kterým chce ale Klaus dál spolupracovat. Do čela odboru bude proto Sklenář znovu jmenován.