Klaus udělil další dvě milosti

Prezident Václav Klaus v pátek udělil další dvě milosti. Trest prominul Aleši Kmeťovi a Oksaně Dudové. "Jde o případy odsouzení k trestu odnětí svobody a trestu vyhoštění, o vážný zdravotní stav žadatele a sloučení rodiny," uvedl v pondělí k uděleným milostem Hrad. Klausův mluvčí Petr Hájek odmítl říci další podrobnosti.

Devatenáctiletý Aleš Kmeťo byl podle informací ČTK ve vazbě kvůli majetkové trestné činnosti. Loni 23. dubna ho v cele ostravské vazební věznice napadl kovovou židlí Ukrajinec Vasyl Chonka. Ostravský krajský soud Chonka právě v souvislosti s tímto případem toto pondělí poslal na 11 let do vězení. Spoluvězně udeřil několikrát a způsobil mu vážné poranění hlavy. Podle soudních znalců mohl Kmeťo zemřít.

Prvních pět milostí Klaus udělil loni počátkem prosince. Jednou rozhodl nepokračovat v trestním stíhání, čtyřikrát prominul odsouzeným trest. Ve třech případech se milost týkala lidí, kteří jsou vážně nemocní. Od Klausova nástupu na Pražský hrad loni na počátku března dorazilo na prezidentův stůl asi 900 žádostí o prominutí trestu. O téměř čtyř stovkách již rozhodl do konce loňského roku.

Nový prezident se už krátce po svém zvolení nechal slyšet, že pardony se mají udělovat pouze v naprosto výjimečných a mimořádných případech. Klausův předchůdce Václav Havel často čelil kritice právě kvůli kontroverzním milostem. Z přibližně 4000 žádostí, které každý rok došly na Hrad, vyhověl Havel vždy asi stovce. Jeho oponenti mu vytýkali, že milostmi plýtvá a že zasáhl v několika sporných případech. Klaus po nástupu do prezidentského křesla radikálně změnil způsob rozhodování o milostech. Zatímco jeho předchůdce je většinou konzultoval s ministerstvem spravedlnosti a o některých milostech nechal Havel rozhodovat přímo resort justice, Klaus chce o všech nových žádostech rozhodovat sám. Podle Klause nemůže totiž o prominutí trestu rozhodovat ministerský úředník.