Klaus varoval před změnami v hodnocení druhé světové války

Prezident republiky Václav Klaus při příležitosti 60. výročí povstání vězňů v koncentračním táboře Buchenwald varoval před změnami v hodnocení druhé světové války. Podle něj přibývá pokusů historii přepisovat. "Jsou od nás vyžadována stále nová smiřovací gesta, která de facto stavějí viníky a oběti války na stejnou úroveň, či je dokonce zaměňují," řekl prezident na Pražském hradě v projevu k bývalým vězňům nacistických táborů. Historii podle něj nelze přepsat, ani napravit. Jedinou cestou je smířit se s minulostí, dodal. V pondělí uplyne 60 let od vzpoury buchenwaldských vězňů a osvobození tábora americkou armádou. V táboře, založeném v roce 1937 u Výmaru v Durynsku, zemřelo do konce druhé světové války přes 50.000 lidí.

"Stále znovu se setkáváme s pokusy dívat se na minulost ahistoricky, s pokusy pomíjet vztah příčin a následků, s pokusy k tragickému období války a k období těsně po ní přistupovat s optikou jakési symetrie utrpení. Touto cestou se někteří snaží obcházet otázku viny za rozpoutání válečných hrůz, pomíjet souvztažnost zločinu a trestu, stavět viníky do role obětí a v neposlední řadě historii přepisovat," řekl ve čtvrtek Klaus.

Mezi čtvrt milionem lidí vězněných v Buchewaldu byly i tisíce Čechů, například malíř Josef Čapek či novinář a publicista Ferdinand Peroutka. Podle jednoho z bývalých vězňů Miloslava Moulise byl sice Buchenwald místem nepopsatelných hrůz, ale lidé, kteří pocházeli z různých míst Evropy, se dokázali spojit a časem vytvořili silnou ilegální organizaci. "Podařilo se vytvořit lepší podmínky pro život - bez vzájemné solidarity by to nebylo možné," uvedl v projevu.