Klaus ve Washingtonu zahájil návštěvu Spojených států

Český prezident Václav Klaus ve Washingtonu zahájil několikadenní návštěvu Spojených států, během které vede českou delegaci na Valné shromáždění Organizace spojených národů. V první den pobytu v hlavním městě USA mimo jiné přednesl projev na Univerzitě Johnse Hopkinse. Kritizoval v něm evropskou integraci, která podle něj oslabuje demokracii a omezuje členské země i podnikání v nich nadměrnou regulací. Projekt eura podle Klause selhal ve svém základním příslibu přinést prospěch ekonomice. Nedostatky eura podle Klause zvýraznila nedávná krize. Nesplnil se totiž předpoklad zastánců společné evropské měny, že povede k homogenní celoevropské ekonomice, řekl český prezident. Náklady na udržování eurozóny jsou tak podle Klause větší než její přínosy. Václav Klaus naopak vyzdvihl fakt, že Česká republika má vlastní měnu. Podle něj koruna pomohla Česku zmírnit dopady krize.

Před svým projevem na univerzitě se Klaus v Kongresu setkal se členy takzvaného českého výboru, tedy s poslanci, kteří mají vztah k České republice. Schůzku měl také s Davidem Liptonem, členem ekonomického týmu amerického prezidenta Baracka Obamy.

Ve čtvrtek se prezident v New Yorku připojí k českému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a bude přítomen zahájení všeobecné rozpravy 65. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Večer se Klaus zúčastní slavnostní recepce pořádané Obamou. V pátek český prezident vystoupí na Cornellově univerzitě, kde v roce 1969 studoval. V sobotu pak Klaus v New Yorku přednese projev ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění. Zároveň Klause čeká několik schůzek s prezidenty a premiéry členských zemí OSN. Zpět do vlasti by česká delegace měla odcestovat v neděli.

Autor: Peter Gabaľ