Tématem setkání Klaus - Medveděv byla smlouva START i vzájemné ekonomické vztahy

Dmitrij Medveděv (vlevo) a Václav Klaus, foto: Štěpánka Budková

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přiletěl na summit USA-Rusko už ve středu večer. Po příletu se nejdřív setkal s českým prezidentem Václavem Klausem.

Dmitrij Medveděv je v roli hlavy státu v Česku poprvé. Do Prahy přicestoval z Bratislavy, přičemž jeho přílet se oproti původnímu programu téměř o hodinu opozdil. Z letiště zamířil na Pražský hrad, kde ho uvítal český prezident Václav Klaus. Ocenil, že si oba státníci vybrali pro podpis smlouvy START právě Prahu:

Dmitrij Medveděv  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: Štěpánka Budková
"Jsem velmi rád, že si prezidenti Spojených států a Ruské federace vybrali k podpisu významné smlouvy o omezení jaderných strategických zbraní právě ČR, Prahu a Pražský hrad. Tato smlouva má mimo jiné přispět ke snížení mezinárodního napětí, které se projevuje nárůstem terorismu."

Dmitrij Medveděv označil novou rusko-americkou odzbrojovací smlouvu za klíčový dokument, který bude ovlivňovat proces odzbrojení a nešíření jaderných zbraní. Oba prezidenti se dotkli i vzájemných vztahů. Podle Václava Klause jsou v současnosti dobré.

"Jsem rád, že se česko-ruské vztahy úspěšně rozvíjejí, čemuž myslím přispělo jak naše loňské předsednictví Evropské unie díky kterému jsme se s prezidentem Medveděvem mohli setkat v Chabarovsku, tak rozvoj bilaterálních vztahů. Myslím, že pozitivní vývoj těchto vztahů bude dále pokračovat."

Dmitrij Medveděv  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: Štěpánka Budková
Jak píše v této souvislosti český tisk, odhlédnuto od radaru jsou česko - ruské vztahy pragmaticky idylické. V Česku přesto jistá ostražitost k Rusku přetrvává. Část české politické scény usiluje o to, aby v nové strategické koncepci NATO, jejíž příprava finišuje, bylo na Rusko pohlíženo nejen jako na partnera aliance, ale i jako na možné bezpečnostní riziko. Česko se nebrání pronikání ruského kapitálu ani usídlování bohatých Rusů v Karlových Varech, Mariánských Lázních či Praze. Rusko je naopak otevřeno pro české firmy, z nichž například PPF, Škoda nebo české pivovary patří ve svých oborech v Rusku k nejúspěšnějším. Oba prezidenti očekávají posílení ekonomické spolupráce, kterou utlumila hospodářská krize. To se podle prezidenta Klause nepříznivě odrazilo na vývoji česko-ruské obchodní výměny.

"Celosvětová ekonomická krize zasáhla obě naše země a výsledkem je, že se náš vzájemný zahraniční obchod v loňském roce výrazně snížil na 60 procent předchozího roku."

Dmitrij Medveděv  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Ruský prezident Dmitrij Medveděv se domnívá, že letošní rok by mohl být bodem obratu.

"Máme k dispozici nástroje, které nám umožní zlepšit ekonomickou spolupráci a vrátit ji na předkrizovou úroveň."

Klaus a Medveděv v jednání pokračovali u pozdní večeře, na níž byl podle informací ČTK přítomen i český premiér Jan Fischer. Horkým tématem jednání mohla být velká zakázka na dostavbu Temelína, o níž má zájem ruská společnost Atomstrojexport. Oba prezidenti i premiér si pak společně prohlédli katedrálu svatého Víta.