Klíč k řešení vládní krize má v rukou zřejmě prezident

Klíč k řešení současné vládní krize má po dnešku zřejmě v rukou prezident Václav Klaus. V pondělí by mu měli sociální demokraté sdělit, zda pro ně platí čtvrteční dohoda o novém kabinetu. Pokud řeknou že ne, Klaus pravděpodobně zahájí jednání o prozatímní vládě a přípravě předčasných voleb. Počátkem týdne chce také premiér Stanislav Gross prezidentovi navrhnout odvolání ministrů, kteří již podali demisi. Jména nových ministrů má prý již připravena.

Politici si tento víkend žádná jednání nenaplánovali. Oficiálně se sešli až v neděli ve třech televizních debatách, kde se vystřídala téměř celá politická elita. Gross v televizi Nova prohlásil, že dává přednost vzniku proevropské nekomunistické vlády bez stranických špiček. Kdyby na to lidovci a unie nepřistoupili, měl by se podle něj role moderátora dalších jednání ujmout prezident. Gross několikrát zopakoval, že je ochoten vzdát se funkce premiéra, musí být ale podle něj jasné, co by následovalo.

Jednání o nové vládě ve čtvrtek zkrachovalo. Straničtí vyjednávači se sice dohodli, výsledky však odmítli poslanci ČSSD. Strana zvažuje, že vyjednávací tým obmění. Klaus ale strany v pátek vyzval, aby mu sdělily, zda dohoda platí, či nikoli. Lidovci a unionisté na původní dohodě trvají. Prezidentovi ještě neodpověděli sociální demokraté. "Podle mých informací má ČSSD odpovědět snad během pondělí," řekl televizi Prima ředitel sekretariátu prezidenta Ladislav Jakl. Do doby, než obdrží stanovisko ČSSD, nechce Hrad spekulovat o termínu případné schůzky k jednání o prozatímní vládě a přípravě předčasných voleb. "Faktem je, že prezident v těchto věcech trpělivost již možná vyplýtval," upozornil Jakl. Gross přitom očekává vyřešení vládní krize do deseti dnů.

Prezident dal tento týden najevo, že neumožní menšinovou vládu bez předem dohodnuté podpory ve sněmovně. V ČSSD ale sílí hlasy volající po menšinovém kabinetu, který by se pokusil udržet do řádných voleb. Menšinovou vládu tolerovanou KSČM připustila místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD). Někteří ministři této strany hrozí, že v takovém případě by rezignovali. Demisi zatím podalo sedm lidí, tři lidovci, tři unionisté a nestraník Jaroslav Bureš. Klaus zatím demise nepřijal. Někteří sociální demokraté uvažují o tom, že pokud bude prezident s přijetím demisí otálet příliš dlouho, podají stížnost k Ústavnímu soudu, uvedla televize Nova. Prezidentův mluvčí Petr Hájek to označil za drzost.

Vlastní alternativu řešení krize zopakovali čelní představitelé ODS. Nabízejí "technokratickou vládu" čtyř nekomunistických stran, která by zemi dovedla k předčasným volbám. Spolu s nimi by se začátkem listopadu konalo referendum o evropské ústavě. ODS jinak dává přednost tomu, aby se volby a referendum konaly v jiných termínech. Jednání o této možnosti připustil i Gross. Uvedl, že ODS na rozdíl od lidovců aspoň přišla s nějakým ústupkem.