Knihař Tomáš Vyskočil

Tentokrát se s Vilémem Faltýnkem vypravíme na návštěvu k přednímu českému knihaři a restaurátorovi, bratrovi významného divadelníka a spisovatele Ivana Vyskočila, k Tomáši Vyskočilovi.

"Tištěná kniha je v konfrontaci s novými médii computerového věku vnímána málem jako pazourek či mamut, zašlého věku děj...," uvádí se v katalogu X. trienále umělecké knižní vazby. Organizátoři této soutěže se naopak snaží zachovat tradici starého knihařského řemesla. Trienále se konalo poprvé v roce 1973 a vystřídalo řadu působišť. V Kroměříži, která byla letos hostitelským městem počtvrté, můžou diváci až do konce srpna vidět výstavu soutěžních děl.

Vypravil jsem se na návštěvu k panu Tomáši Vyskočilovi, knihaři, který získal letošní grand prix, velkou cenu, a co jsem slyšel a viděl, o to bych se s vámi rád alespoň částečně podělil. Vyskočil se sám soutěže několikrát účastnil jako porotce, protože patří ke špičkám oboru u nás. Jeho hlavní profesí je restaurátorství starých knih. Na kontě má mimo jiné restaurování vzácné mapy světa Rodriga Rivery z poloviny 16. století. Po předcích zdědil manuální dovednost, řemeslo samotné prý odkoukal jako malý od rodičů. Pan Tomáš Vyskočil vyndal na ukázku jednu ze svých jednoduše, neokázale, ale pokud jsem byl schopen laicky posoudit, velmi důkladně, pevně vyvázaných knih. Sundal papírové pouzdro, listoval a mluvil o své restaurátoské vazačské práci.