Koalice se shodla na nominaci Vladimíra Špidly na eurokomisaře

Vládní koalice se shodla na nominaci odcházejícího premiéra Vladimíra Špidly do funkce evropského komisaře. Nynější komisař Pavel Telička by se měl dále aktivně podílet na české zahraniční politice v oblasti evropské integrace, řekl na tiskové konferenci úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Špidlovu nominaci na příští pětileté období vláda ještě projedná s opozičními parlamentními stranami a s prezidentem Václavem Klausem, uvedl šéf nejsilnější vládní strany. Předsedové stran staronové koalice hovořili o Špidlovi jen v superlativech a nepochybovali o tom, že se komisařem skutečně stane.

Odcházející premiér Vladimír Špidla nabídku stát se novým evropským komisařem přijme. "V každém případě mám v Evropě zřetelný vliv. Jsem schopen, a to jsem si ověřil, formulovat některé obecnější teze. Mám velmi dobré kontakty s většinou politiků," odpověděl Špidla na dotaz, jaké předpoklady má podle svého názoru pro působení v Evropské komisi. Vladimír Špidla patří k výrazným zastáncům dalšího rozšíření a integrace Evropské unie. Pro další rozšíření unie vidí prostor především na Balkáně. Špidlovým handicapem v Evropské komisi může být jeho jazykové vybavení. Hovoří sice dobře německy a zejména francouzsky, hlavní jednací jazyk, angličtinu, se ale stále učí. Podle bývalé mluvčí vlády Anny Veverkové však používá tento jazyk nerad.

Český komisař Pavel Telička se o tom, že by jej měl v evropské exekutivě vystřídat premiér Vladimír Špidla, nejprve dozvěděl od kamaráda, který čerpal informace z médií, až pak s ním hovořil úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. Podrobnosti mají přijít na řadu při osobní schůzce, kterou Gross navrhl, možná už o víkendu. Komisaře však vývoj českých událostí zaskočil zrovna v době, kdy v Bruselu zastupuje v plnění povinností šéfa evropské exekutivy Romana Prodiho. "Beru na vědomí fakta a fakta jsou jasná. Koalice jednala, koalice rozhodla," řekl. "Premiér Špidla, který mě ještě jako velvyslance při EU navrhl do této funkce s mandátem do roku 2009, dospěl k závěru, že by chtěl tuto práci vykonávat a že ji bude dělat z hlediska reprezentace ČR lépe než já. Nezbývá mi, než říci, že doufám, že tato změna bude dobrá, bude ku prospěchu této instituce, unie, Evropy a samozřejmě obrazu ČR v ní," prohlásil. Osobní pocity sice nemá příjemné, nerad odchází od rozdělané práce, ale doufá, že se Špidlovi bude v komisi dařit.