Komise: Český stát možná prohrál arbitráž se CME kvůli padělku

Česká republika možná prohrála arbitráž se společností CME i na základě zfalšovaného dokumentu. Naznačila to páteční výpověď bývalé vedoucí úřadu rady pro vysílání Heleny Havlíkové před sněmovní vyšetřovací komisí. Nic to však nemění na tom, že stát už firmě CME zaplatil více než deset miliard korun za znehodnocení její investice do televize Nova.

Předseda komise Stanislav Křeček (ČSSD) novinářům řekl, že dva ze tří arbitrů stockholmské arbitráže měli zřejmě od počátku úmysl Českou republiku poškodit. Připomněl, že stockholmská arbitráž kladla důraz na údajný zápis z vysílací rady, v němž jedna z vět naznačovala možnou dohodu šéfa Novy Vladimíra Železného se členy rady o postupu proti zahraničním vlastníkům televize. Havlíková však znovu prohlásila, že dokument nebyl oficiálním zápisem z rady, ale maximálně jejími osobními poznámkami. Inkriminovaná věta v nich navíc prý nebyla vůbec. "Pakliže platí to, co řekla paní doktorka Havlíková, že ta věta, která teď tam je, tam původně nebyla, tak musel projít rukou někoho, kdo ten zápis jednoduše řečeno zfalšoval," uvedla místopředsedkyně sněmovny, členka komise Miroslava Němcová (ODS).

Havlíková navíc poslancům oznámila, že v době arbitráže se seznámila s analýzou vypracovanou na žádost ministerstva financí. Z dokumentu údajně vyplývalo, že udělení licence na vysílání Novy společnosti CET 21 má takové právní vady, že je od začátku neplatné. Právníci Clifford Chance jí prý řekli, že dokument použijí, pokud se arbitráž bude vyvíjet pro stát špatně. Křeček a Němcová uvedli, že je to pro ně novinka. Poslanci si analýzu vyžádají a budou chtít vědět, zda ji vůbec někdo využil. Republiku ve sporu zastupovala právě kancelář Clifford Chance. Ze slov Němcové vyplynulo, že si není jista tím, zda právní ochrana ČR fungovala dobře.

Arbitráž se CME má původ v počátku 90. let. Mediální rada tehdy udělila společnosti CET 21 licenci na vysílání, rozjezd televize Nova ale financovali zahraniční investoři prostřednictvím firmy ČNTS. Spory vypukly v létě 1999 poté, co se tehdejší ředitel Novy Vladimír Železný ve zlém rozešel se svými partnery ze CME, kteří většinově vlastnili ČNTS. Pře vyústila ve tři arbitráže. Výsledkem jedné z nich je, že stát zaplatil CME přes deset miliard korun za znehodnocení její investice do Novy.