Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny v úterý doporučil vydat Davida Ratha k trestnímu stíhání. I proto přicházejí středeční noviny s dalšími odhaleními v celé kauze.

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru,  foto: ČTK
Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny v úterý doporučil vydat Davida Ratha k trestnímu stíhání. I proto přicházejí středeční noviny s dalšími odhaleními v celé kauze. Tím prvním je zjištění Hospodářských novin o tom, že korupci napomáhaly i velké stavební firmy. List čerpá z informací, které detektivové uvedli v materiálech pro sněmovní mandátový a imunitní výbor. Z nich mimo jiné vyplývá, že finalisté soutěže o stavební zakázku předložili nabídky, které všechny zpracovali inženýři budoucí vítězné firmy, tedy Konstruktiva Branko. Je pravděpodobné, že se tedy na zfalšování tendru podílely všechny společnosti. Hospodářským novinám se podařilo kontaktovat jen společnost Subterra. Její mluvčí pochopitelně toto podezření odmítl. "Tyhle informace nemám a rozhodně to nepřipouštím,"řekl Hospodářským novinám Vladislav Beneš, mluvčí této společnosti. Podle něj policie ani nekontaktovala žádného zástupce firmy. Subterra skončila v soutěži druhá, když předložila nabídku jen o pár set tisíc korun vyšší než vítězná Konstruktiva Branko. Policie nyní prověřuje i další projekty ve Středočeském kraji. Pojítkem mají být právě zmanipulovaná výběrová řízení, uvádějí Hospodářské noviny.

Jan Kubice
Lidové noviny zase píší, že mandátový a imunitní výbor naštval ministra vnitra Jana Kubiceho tím, že Davida Ratha vyslechl ve Spiritce v pražském Břevnově. Spiritka, která je ve vlastnictví ministerstva, slouží jako hotel. O tom, že tam bude jednat výbor, věděl jen správce objektu, ministr Kubice o tom prý neměl ani tušení. Teď chce proto po členech výboru úhradu nákladů píší Lidové noviny. Podle Mladé fronty Dnes teď lidé mažou jméno Davida Ratha jako důsledek snahy bývalého hejtmana o vlastní propagaci. Pokud kraj podpořil nějaký projekt, trval na tom, aby vedle loga kraje bylo i jeho jméno. Podobných cedulí a plakátů jsou v regionu desítky. Příjemci dotací se teď ale snaží Rathova jména zbavit, píše Mladá fronta Dnes.

Po úterku je pravděpodobné, že padnou další obvinění, další hlavy a dost možná i další imunity (předpokládejme, že sněmovna potvrdí trestní stíhání Davida Ratha), píše autor 99 Slov Hospodářských novin. Nechme policii a státní zástupce pracovat a podívejme se mezi vyděšené politiky. Nachází se společnost v bodu obratu? Může už občan začít věřit v nápravu věcí veřejných? Vyhneme se volebnímu triumfu komunistů a dalších extremistů? Srdce a rozum mají na výběr tři možnosti - už to je pokrok: 1. Korupčníci zvolí chytřejší postupy. 2. Zákon a jeho odhodlaní služebníci začnou vátězit nad nepoctivými politiky a kmotry. 3. Přikrádajících politiků neubude, ale aspoň přestanou mlaskat (rochnit si), uzavírá autor 99 Slov Hospodářských novin.

David Rath
Záleží na výši celkové sumy, již skupině kolem Davida Ratha zabavila policie? Nebylo původních sedm milionů v krabici od vína dostatečně strašných? Nejsou už desítky milionů, jež policie trojici Rath-Kott-Pancová celkem konfiskovala, za hranici představivosti běžného občana? Tyto otázky si klade autor Sloupku Lidových novin a dále píše: Samozřejmě že výše sumy důležitá je a my ji rozhodně budeme dál sledovat. Kdyby pro nic jiného, napoví nám, jak dokonale schizofrenické prostředí kolem sebe David Rath vytvářel. Několik desítek milionů, u nichž má policie podezření, že je trojice ukradla z veřejných zdrojů, je suma v řádu, na jaké je možné v kraji vyhrát volby. Až bude případ Rath uzavřen, mohl by vejít do dějin coby důkaz cynismu, s nímž se v politice dá hrát sociální karta, uzavírá autor Sloupku Lidových novin.


Dny Pavla Horáka v čele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jsou podle Lidových novin sečteny. Ministr zdravotnictví Leoš Heger potvrdil, že největší pojišťovna v zemi dostane nové vedení. Jasno má také v nástupci. V čele VZP by měl napříště stanout jeho ministerský náměstek Petr Nosek, píše list. "Dlouho jsme to diskutovali a padlo jeho jméno," potvrdil ministr Heger. Termín, kdy nový ředitel pojišťovnu převezme, ale podle deníku neupřesnil. Šéfa pojišťovny totiž jmenuje a odvolává správní rada a její obměna se naopak odsouvá. Původně ji ministr Heger naplánoval už na duben, harmonogram mu ale narušil rozklad Věcí veřejných a vládní krize. "Teď jsme s panem premiérem dohodli, že nejdřív se bude řešit kauza IZIP a teprve pak správní rada,"řekl ministr Heger Lidovým novinám.


Ztrátou 929 milionů korun skončilo v roce 2010 hospodaření skupiny Nova. Píše to deník E15 s odvoláním na konsolidovanou účetní závěrku. Skupina v roce 2010 zahrnovala kromě televize i produkční firmu Media Pro Pictures, slovenskou televizi Markíza, agenturu Mediafax nebo internetové firmy Blog.cz a Jyxo. O rok dříve prodělala Nova Group 235 milionů. Kumulovaná ztráta v letech 2008 až 2010 činila 1 miliardu 92o milionů korun, píše deník E15. Čísla za minulý rok podle deníku doposud zveřejněna nebyla. Zástupci mateřské CME propad v hospodaření připisují především tehdejšímu vývoji ekonomiky. "Nárůst ztráty za rok 2010 byl způsoben meziročním poklesem tržeb z důvodu negativního vývoje televizního trhu a vývojem kurzových rozdílů. Navíc v roce 2009 byl výsledek pozitivně ovlivněn prodejem majetkového podílu, který se neopakoval v roce 2010," uvedla mluvčí CME Romana Wyllie.


"Kauza Vítkov jde k Ústavnímu soudu. Žháři chtějí nižší tresty" - hlásá titulek na úvodní straně deníku Právo. Podle něj Ústavnímu soudu podali stížnost dva ze čtyř extremistů odsouzených k 22 letům vězení za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově. Zraněni byli tři lidé, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie. David Vaculík a Jaromír Lukeš chtějí nižší tresty, píše list. Podle jejich advokátů postupovaly soudy pod tlakem veřejnosti. Výjimečné tresty, které si čtyři extremisté vyslechli za pokus o rasově motivovanou vraždu, jsou sice pravomocné, advokáti zmíněných dvou pachatelů jsou přesto přesvědčeni, že verdikt nemusí být konečný, uvádí deník Právo.


Foto: Evropská komise
"Vzdělaná rodina jedničky nezaručí" - varuje už v titulku Mladá fronta Dnes. Podle listu výzkum ukázal, že kvalitu vzdělání středoškoláků víc ovlivňuje velikost obce než tituly rodičů. Společnost Scio to zjistila na základě sedmiletého průzkumu na stovkách škol. "Když se dítěti méně vzdělaných rodičů podaří dostat na kvalitní školu, má na ní téměř stejnou šanci uspět jako potomek lépe zajištěných rodičů,"řekl listu Bohumil Kartous ze Scia. Dobrý kolektiv třídy motivuje středoškoláka k učení víc než jeho rodina. Děti ze škol v obcích s více než 20 tisíci obyvatel skončily v testech nejlépe. Čím menší město, tím se studenti propadali hlouběji pod průměr. Na výsledcích se ovšem může odrazit to, že mnohé školy ve velkoměstech si vybírají ty nejlepší studenty, zatímco v malých obcích o žáky bojují, píše Mladá fronta Dnes.