Komunisté kritizují vládu i ústavu EU, o níž chtějí referendum

Komunisté budou prosazovat referendum o budoucí ústavě Evropské unie. "Je naší povinností, abychom ve věci evropské ústavy usilovali o referendum," řekl v sobotu novinářům šéf Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček. Sněmovna bude o euroústavě jednat v úterý 7. října. Poslanec KSČM Vojtěch Filip kabinet kritizoval za to, že nebyl schopen představit své stanovisko k návrhu ústavy před začátkem mezivládní konference. "Považuji to za zlý úmysl ze strany vlády," řekl Filip.

Kritizoval také záměr ministra zahraničí Cyrila Svobody, který podle něj chce do preambule ústavy doplnit výslovný odkaz na křesťansko-židovské kořeny evropské civilizace. Dodal, že druhá část - Charta základních práv občanů EU je nadbytečná, neboť existuje dost mezinárodních smluv o lidských právech.

Ani část třetí návrhu ústavy, jakýsi "katalog kompetencí" EU nemá v návrhu co dělat, míní Filip. Tato část říká, v kterých oblastech má EU kompetence výlučné, kde žádné a kde se o ně dělí s členskými státy. "Dostali jsme se tak do zásadního rozporu s pozicí vlády České republiky," řekl Filip. "Vláda ... v podstatě chce dělat kosmetické úpravy do všech částí textu kromě části třetí. Považuji to za nesmyslné," dodal.

Komunisté nesouhlasí s přechodem pravomocí z národních zemí na EU. Schvalují ale zapojení unie do Rady bezpečnosti OSN.