Konzervativní židé oslaví Nový rok v Pinkasově synagoze

Pinkasova synagoga v Praze se poprvé od druhé světové války stane dějištěm oslav židovského Nového roku, svátku Roš hašana. Od středečního večera a pro čtvrteční a páteční bohoslužby si prostor od Židovského muzea půjčilo konzervativní hnutí Masorti CZ.

"Židovský den začíná večer se spatřením prvních tří hvězd, takže předvečer svátku připadá už na středu 15. září. Roš Hašana pak trvá po celé dva dny a je ve znamení veselí a oslav," informovala ČTK Radka Uhrová z pořádající organizace. Tradičně se po bohoslužbách a v domácnostech připravují sladké pochutiny, především jablka a med, dodala.

Oslava Roš Hašana v Pinkasově synagoze bude podle Uhrové jak pietním aktem - uctěním památky 80.000 českých židů, kteří se roku 5765 nemohli dožít a jejichž jmény jsou pokryty zdi synagogy - tak i oslavou života a tradic, které "tváří v tvář hlouposti a nenávisti přežily". Židovské tradice jsou součástí českých reálií od 10. století.

Masorti CZ je českým zástupcem světové organizace Masorti Olami, která sdružuje obce vyznávající konzervativní směr judaismu. Ten je reakcí na vyhraněné ortodoxní i reformní proudy, podporuje střední cestu vyvažování tradičních a moderních hodnot.

"Česká židovská populace, vždy velmi silně ovlivněna liberálnějšími proudy judaismu, v důsledku kombinace vlivu modernismu, hrůz druhé světové války a komunistického režimu skoro vymizela," uvedla Uhrová. O to důležitější jsou snahy o zachování jejích tradic a kulturního dědictví; příspěvkem k udržení židovského povědomí je podle ní i chystaná oslava.