Koordinátor dne židovské kultury: ČR by mohla být příkladem

Česká republika by mohla být podle českého koordinátora nedělního Evropského dne židovské kultury Petera Györiho příkladem pro jiné země, pokud se týká zájmu o kulturu Židů i způsobu, jakým lidé chtějí na tomto projektu ochotně spolupracovat.

"Mohl by to být dar České republiky Evropské unii - jakým způsobem žít se židovskou komunitou. Dá se to použít i ve spolužití většinové společnosti s jinými komunitami a minoritami," řekl Györi ČTK. "Českou republiku, i když tu není vše v pořádku, jsem nazval klenotem," dodal a poukázal na projevy antisemitismu a další negativa přicházející většinou ze zahraničí. Sám pochází ze Slovenska, kde podobnou míru znalostí a zájmu neviděl. "A nedávno jsem byl v Bruselu, mohu porovnat problémy dalších koordinátorů," poznamenal. "Je skutečně pravda - a není to fráze, je to cítit - že Praha je uspořádána ze tří kultur, české, německé a židovské," řekl Györi a připomněl účast židovské kultury na filozofii a na literatuře.

Györi je přesvědčen o pozitivním vztahu české společnosti vůči židovské kultuře. "I proto, že česká kultura obsahuje mnoho aspektů židovské kultury," říká, když obdivuje úroveň vědomostí určité části nežidovské populace o židovské kultuře, svátcích, filozofii a podobně. "Žil jsem na třech kontinentech, v různých zemích. V Čechách se mi žije skutečně příjemně," prohlásil.

Evropský den židovské kultury a jeho programy nazval Györi aktivitou židovských komunit směrem ke společnosti, dříve nepříliš vídanou; dotkl se tak časté uzavřenosti těchto společenství, způsobené špatnými historickými zkušenostmi.