Začíná další ročník festivalu česko - německo - židovské kultury 9 bran

V úterý začíná v Praze festival česko - německo - židovské kultury 9 bran. Jeho letošní, již sedmý ročník nabídne koncerty vážné hudby i tradiční židovský klezmer, divadelní představení, přednášky i autorská čtení. Hlavním tématem festivalu je situace německých Židů za nacismu i dnes. Podrobnosti má Milena Štráfeldová.

Festival 9 bran, který čerpá z česko - německo - židovských kulturních tradic v českých zemích, se za uplynulých šest let stal kulturní událostí počátku léta v Praze. 13. června začíná ve Valdštejnské zahradě jeho sedmý ročník. Na zahajovacím koncertu vystoupí i ruský houslový virtuos Alexander Shonert s Českou komorní filharmonií. V premiéře tu zazní například Symfonie C Dur, kterou napsal pražský rodák a Salieriho žák Ignaz Mosheles:

"Potom budou každý den klezmerové kapely. Mezi ty, které já považuji za vynikající, patří Paul Brody Band a 17 Hippies. A samozřejmě závěrečný koncert hudební části ve Španělské synagoze v sobotu večer od 20.30 - vystoupení moskevského Velkého sboru synagogy v Moskvě s kantorem Borisem Finkelsteinem,"

upřesnil ředitel festivalu 9 bran Pavel Chalupa. Na programu je i několik divadelních představení. Například Státní divadlo z Cottbusu uvede v Divadle v Dlouhé hru Georga Taboriho Mein Kampf. Mimořádnou událostí bude vystoupení slovenského divadla Aréna s kontroverzní hrou Rastislava Balleka "Tiso" s Mariánem Labudou v hlavní roli. Své knihy budou číst poslední německy píšící česká spisovatelka židovského původu Lenka Reinerová, která letos získala Cenu za přínos česko - německo - židovské kultuře, nebo spisovatel a publicista Benjamin Kuras.

"Já budu číst ze svých dvou knih na židovské náměty. Jedna je Nebýt Golema, což jsou dějiny židovství v kontextu češství. Druhá knížka se jmenuje Zakázané ovoce vědění a je to můj dost osobitý výklad bible, tedy starozákonních textů, které beru z psychoterapeutického hlediska. Čili podtitulek je Bible jako drama a terapie,"

doplnil Benjamin Kuras. Všechny koncerty, divadelní představení, přednášky i autorská čtení, která festival 9 bran nabízí, jsou přitom bezplatné.

A proč se letošní ročník festivalu věnuje právě Židům v Německu? To vysvětlil prezident festivalu, spisovatel Arnošt Lustig:

"Chceme zmapovat židovskou tradici Evropy a po různých jiných zemích, po Rusku a Polsku a Československu, se na té naší mapě dostalo na Německo. Německo je v evropských dějinách Židů velice důležitá země, mezi pětašedesáti miliony Němců tam žilo 650 000 Židů, mezi nimi významní umělci a učenci. A kvůli těmhle tradicím jsme si vybrali Německo."

Festival 9 bran loni navštívilo kolem dvaceti tisíc lidí. Jeho podzimní část, která proběhne v Mariánských Lázních, Praze a dalších osmi městech České republiky, bude věnována filmové tvorbě. Ozvěny festivalu 9 bran se uskuteční počátkem letošního prosince v Berlíně.