Koronavirus ruší masopustní veselí, někde bude virtuální

Poprvé za téměř 40 let trvající tradice musejí letos pořadatelé zrušit masopustní akce ve Velké Bystřici na Olomoucku, důvodem jsou opatření proti koronaviru. Zástupci folklorního souboru Haná, v jehož režii se dění odehrává, sice původně uvažovali o okleštěné variantě, nakonec se však rozhodli celou akci, jejíž součástí byla každoročně hanácká zabijačka, vystoupení folklorních souborů i tradiční průvod vodění medvěda, zrušit. Podobnou cestou se vydala i další města a obce v Česku. Konat se nebudou ani tradiční masopustní obchůzky ve vesnicích na Hlinecku, kde se tento zvyk udržuje již více než sto let. Masopustní obchůzku už zrušil skanzen na Veselém Kopci, s obchůzkou maškar už nepočítá obec Studnice.

Někde se rozhodli masopust slavit aspoň virtuálně. Například Muzeum v přírodě Zubrnice. „Nechceme, aby byla po 22 letech přerušena masopustní tradice. Proto jsme přišli s nápadem uspořádat virtuální Masopust s rozestupem, jehož cílem je vytvořit virtuální průvod masek a pohoštění. Prosíme všechny domácí i přespolní z okolí, aby zaslali na e-mail muzea své fotografie masek a pohoštění - z nich bude následně vytvořena venkovní i virtuální výstava,“ uvedla Ivana Mikulecká, ředitelka Muzea v přírodě Zubrnice.

Masopust je tradiční svátek, který předkům zvěstoval čtyřicetidenní půst před Velikonocemi, v letošním roce připadá vyvrcholení oslav masopustu na 16. únor. Fašank, masopust, vodění medvěda nebo ostatky se slaví po celé Moravě, svou tradiční podobu si ale zachoval především na vesnicích.