Koupaliště Mšeno nabízí pohodu první republiky

Foto: Eva Turečková

Ze dvou fontán před hlavní budovou památkově chráněných prvorepublikových lázní stéká na široké schodiště vedoucí do bazénu třpytivá chladná voda. Vzdálený lomoz výskajících dětí se mísí s líným šuměním vzrostlých borovic, poskytujících úkryt před letním žárem. Na plovárně ve Mšeně, s původními terasami, koupelnami a dokonce i cedulemi na zdech, se život zastavil v roce 1932.

Foto: Eva Turečková
„Hrozně moc se nám tu líbí. Bavíme se, blbneme, je to tady fajn“.

Nadšení v tváři pětiletého Martina Tučka nelze přehlédnout. Spolu s kamarády si na mšenské plovárně užívá horké letní odpoledne. Přestože zdejší pokladní hlásí i ve všední den návštěvnost šplhající k tisícovce hostů, v bazénu ani na přilehlých trávnících to příliš poznat není – místa je všude dost.

„Poprvé otevřeno bylo v neděli 19. června 1932. Stavba sice trvala docela dlouho, nicméně předcházel jí ještě jiný architektonický záměr, a to vybudování celého vodovodního řadu pro mšenské. Teprve když byl vybudován vodovod, tak se přistoupilo k řešení celoročního koupání v nových lázních, kde by lidé měli možnost pobývat ve sprchových kabinách, ve vanách, prostě si tu užívat krásné dny“, vypráví správce koupaliště Zdeněk Koudelka.

Městské lázně Mšeno se nachází v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, jsou vybudované ve stylu art deco a stejně dobře jako v kulisách zdejší přírodní scenérie by se klidně vyjímaly i na pražském nábřeží.

Dana Kratochvílová,  foto: Eva Turečková
„Vidíte ty Městské lázně, jaká je to krásná stavbička, prostě taková časová konzerva první republiky“, pochvaluje si pan Petr z Brna. Nad architektonickým skvostem s prvky kubismu i secese se rozplývá i opálená chatařka Dana Kratochvílová.

„Líbí se mi čím dál tím víc a jsem naprosto nadšená, že památkáři udržují to vzezření z roku 1932, je to báječné. Každé léto se objevují ty nejkrásnější bazény nebo místa na koupání a Mšeno je tam vždy. Jsem potěšena, protože mi volají známí: „Hele, jste v novinách, máš tam také chatu““.

Snad jediné, co mohou někteří méně otužilí jedinci plovárně vytknout, je eufemisticky řečeno skutečně osvěžující voda.

„No, tak ta byla vždycky. Když to má 24 – 25 stupňů, tak je to asi nejvíc, ale člověk prostě musí být trochu odvážný“, potvrzuje paní Kratochvílová.

Zdeněk Koudelka,  foto: Eva Turečková
„Dříve se napájelo z přírodních zdrojů, nicméně nyní i díky hygieně, která samozřejmě pečlivě kontroluje nezávadnost vody, je to z vodovodního řadu. Samozřejmě, když máte venku 30 a více stupňů, tak ta voda se rychleji ohřeje, nicméně pokud bazén napustíte, tak je teplota vody kolem 20 stupňů. Ale jakmile jsou horké dny, tak má voda 25 – 27 stupňů, což je téměř podobné jako v některém moři“, kontruje správce Koudelka.

Drobná vada na kráse, a pro někoho nejspíš i přednost, ale podle něj nemá nejmenší vliv na každodenní návštěvnost areálu.

„V těch parných letech, nebudete tomu věřit, tady máme 1200 až 1500 lidí“.

Koupaliště Mšeno se nachází ve Středočeském kraji, 20 km od Mělníka.

Otevírací doba: červen – srpen, 10,00 - 19,00 hod.

10
50.442030370000
14.629556530000
default
50.442030370000
14.629556530000
Autor: Eva Turečková
klíčové slovo:
spustit audio