Krajané

V dnešní rubrice, kterou připravila Evelina Himalová, vás seznámíme s novou produkcí nakladatelství J.W.Hill a Supraphon. V prvním případě budeme informovat o knižním vydání výpovědi bývalého agenta československé StB a pozdějšího emigranta Josefa Frolíka před Senátem Spojených států. V druhém - příjemnějším - vám představíme kazetu a CD s příběhy Křemílka a Vochomůrky. Hosty u rozhlasového mikrofonu Radia Praha budou herečka Jiřina Bohdalová, interpretka nahrávky, a doktorka Věra Stránská, právní zástupkyně dědiců spisovatele Václava Čtvrtka.

"Špión vypovídá II" je název publikace s podtitulem "Jasná zpráva o konci jednoho světa", kterou nedávno představili novinářům v pražské Lucerně její editoři Přemysl Vachalovský a John Bok. Podle nich je výpověď bývalého agenta československé státní bezpečnosti a pozdějšího emigranta Josefa Frolíka před Senátem Spojených států poprvé vydaná knižně v roce 1976, oficiálním, odtajněným a veřejně dostupným dokumentem Senátu USA. Jak předpokládá Petr Jüngling, spolumajitel nakladatelství J.W.Hill, které připravilo českou verzi, bude publikace jistě zajímat i krajany v zahraničí... S informací o knize "Špión vypovídá II" byl u mikrofonu Radia Praha spolumajitel nakladatelství J.W.Hill Petr Jüngling.

A teď o knížkách, které zásluhou vydavatelství Supraphon získaly zvukovou podobu. Jde o pohádky Václava Čtvrtka o Křemílkovi a Vochomůrkovi, skřítcích z pařezové chaloupky, které se staly námětem televizních večerníčků a posléze se objevily - poprvé před 30 lety - i na gramofonovém albu. Za více než 400 tisíc kusů prodaných zvukových nosičů byly interpretce Jiřině Bohdalové a výtvarníkovi a animátorovi Zdeňku Smetanovi, jejichž zásluhou se Křemílek a Vochomůrka ve třech albech ve vizuální a zvukové podobě vrátily k malým posluchačům, uděleny platinové desky Supraphonu. Slavnostnímu aktu byla přítomna i doktorka Věra Stránská, právní zástupkyně dědiců rodiny Václava Čtvrtka žijících ve Švédsku, která mi v pražském Divadle bez zábradlí při slavnostním udělování platinových desek za prodané zvukové knížky Václava Čtvrtka o Křemílkovi a Vochomůrkovi řekla: A když padla zmínka o kulturním festivalu "Jičín - město pohádky", připomenu, že jeho 10.ročník začíná 11.září a potrvá do soboty šestnáctého. Nad akcí s podtitulem "Pohádky odjinud" převzal letos patronaci ministr kultury Pavel Dostál a jako v minulých letech se i letos zúčastní řada příznivců z řad krajanů žijících v zahraničí. Z českých umělců nebude chybět například Josef Dvořák, který na jičínském zámku pokřtí kazetu a cé-dé-čko s pohádkami o loupežníku Rumcajsovi, jeho synu Cipískovi a vodníku Volšovečkovi. A pochopitelně chybět nebude ani neodolatelná interpretka postaviček Křemílka a Vochomůrky, o kterých byla řeč. Také paní Jiřinu Bohdalovou, známou širokému publiku nejen doma, ale i v zahraničí, zvláště krajanům v Rakousku, kde byla snad nejčastěji, jsem požádala o rozhovor...